Денонощна Стоматологична
Холистична Клиника Ведра Дентал

Усмихнете се със самочувствие!

Ведра Дентал

Избелване на зъби в домашни условия

Красивата усмивка е ценно качество, което повишава увереността и самочувствието ни. Наред със здравите и подредени зъби, поддържането на зъбите бели е от не по-малко значение. Понякога постигането на по-бяла усмивка може да бъде предизвикателство.

Причини за оцветяването на зъбите

Оцветяването на зъбите е естествен процес в устната кухина, който настъпва в резултат на много фактори в ежедневието. Някои от тях не можем да контролираме – като потъмняването на зъбите с нарастване на възрастта или в резултат на травма. Хидроксиапатитът, от който е изграден емайлът, е с бял цвят.

С нарастване на възрастта, в резултат на ерозия, емайлът става по-тънък и намиращият се под него слой дентин започва да прозира. Това предопределя промяната в цвета на зъбите, поради факта, че естествения цвят на дентина е жълт. За потъмняването допринасят и някои от патологичните процеси като зъбният кариес, некроза на пулпата и флуороза.

Все по-често обаче причини за оцветяването на зъбите са човешките навици. Поддържането на добра лична хигиена е от съществено значение, но не винаги възпрепятства оцветяването по един или по друг начин на зъбите.

Тютюнопушенето и приема на определени храни и напитки като кафе, чай, червено вино, газирани напитки, домати, шоколад и някои плодове, са сред най-честите стимули за оцветяването на зъбите.

Нужда от избелване на зъбите

В днешно време все повече хора се стремят да подобрят външния си вид, което предполага и красива усмивка. Избелването на зъбите е сред най-търсените процедури.

Голяма част от хората се стремят към ярко бели зъби, без да осъзнават факта, че не всички зъби са еднакви и наред с това – някои зъби са естествено по-тъмни от други.

Възстановяването на естествения цвят на зъбите може да се постигне чрез премахване на повърхностни петна или зъбна плака. Тази процедура се прилага от дентален специалист и е най-често срещаната в козметичната дентална медицина.

Възвръщането на естествения нюанс на зъбите обаче може да се осъществи и у дома. Съществуват редица полезни вещества и продукти, които могат да се използват за избелване на зъби в домашни условия.

Избелване на зъби в домашни условия посредством сода за хляб

Натриевият бикарбонат, още познат като сода за хляб, има естествени избелващи свойства и е популярна съставка в пастите за зъби. Подпомага механичното изтриване на повърхностните петна и почиства зъбите, благодарение на абразивното си действие.

izbelvane-na-zybi-v-domashni-usloviq-04

Също така, има значение и за алкализиране на средата в устната кухина. Това има водеща роля в унищожаването на бактерии и микроорганизми, които могат да доведат до ерозия на емайла. Содата за хляб може да се комбинира с вода или с лимонов сок. Образуваната паста се втрива в зъбите с кръгови движения, след което се изплаква.

Избелване на зъби в домашни условия с кокосово масло

Кокосовото масло е здравословна, растителна мазнина, която намира приложение в много аспекти на медицината и козметиката. Съставът му включва серия от киселини, сред които лауриновата киселина и монолауринът се отличават с антибактериално действие.

izbelvane-na-zybi-v-domashni-usloviq-05

Въпреки, че не е научно доказано, кокосовото масло може да има избелващ ефект. Твърдението се подкрепя от факта, че лауриновата киселина, в състава на кокосовото масло, подпомага елиминирането на зъбната плака, а с това – предотвратява пожълтяване на зъбите. Използването на кокосово масло несъмнено има въздействие и върху лошия дъх.

Избелване на зъби в домашни условия с кислородна вода

Кислородният пероксид () представлява безцветна течност, съставена от водород и кислород. Освен като средство за дезинфекция, водородният пероксид е избелващ агент.

С течение на времето и правилна употреба, може да допринесе за избелване на зъбите в домашни условия. Веднъж или два пъти седмично устата се изплаква с равни части вода и 3% водороден пероксид. Противопоказано е течността да се поглъща.

Избелване на зъби с куркума

Куркумата е популярна подправка, известна още в миналото със своето лечебно действие. Освен че е богата на множество витамини и минерали, тя допринася при лечение на редица заболявания чрез своето противовъзпалително и антиоксидантно свойство.

izbelvane-na-zybi-v-domashni-usloviq-07

Куркумата може да се използва и като избелващо зъбите средство. Нанася се върху четката за зъби и може да се използва преди измиването на зъбите с паста. Избелването не е мигновенен процес, но продължителната употреба ще доведе до ефект.

Избелване на зъби с кори на плодове

Проучвания показват, че корите на плодове като банини, лимони и портокали съдържат много полезни хранителни вещества и витамини, имат антимикробно, антиоксидантно действие и поредица благоприятни въздействия върху човешкия организъм.

izbelvane-na-zybi-v-domashni-usloviq-08

Например обелките от банан имат отношение към облекчаване симптоми на депресия, регулиране на храносмилателната система и поддържане на зрителната система, поради съдържанието на витамин А.

Наред с изброените плюсове, корите на тези плодове имат избелващ ефект. Ежедневното разтриване на зъбите с тях в продължение на една-две минути, ще допринесе за възстановяване на естествения нюанс на зъбите.

Избелване посредством ябълков оцет

Ябълковият оцет се използва за разнообразни цели, включително и избелване на зъби. Оцетната киселина, образувана при ферментирането на получения алкохол, се бори с петната по зъбите и има значение за премахване на зъбната плака.

Освен оцетна киселина, ябълковият оцет е богат на магнезий, калий, ензими и пробиотици, които унижожават вредните бактерии в устната кухина. Може да бъде използван като вода за уста, като гаргарата се прави след предварително разреждане с вода.

Избелване на зъби в домашни условия посредством лентички за избелване

Лентичките за избелване са широко разпространени и представляват още една алтернатива за избелване на зъби в домашни условия. Представляват тънки лентички, покрити с гел, съдържащ голям брой избелващи вещества като карбамиден пероксид или водороден пероксид.

Те успешно се борят с петната по зъбите и могат да премахнат както повърхностни, така и петна в по-дълбоките зъбни слоеве. Наред с тези качества, методът на избелването чрез лентички е безопасен и достъпен. За оптимален ефект е необходимо да се прилагат един-два пъти на ден в продължение на 14 – 28 дни.

Използване на някои плодове и зеленчуци за избелване на зъби

Промяната на хранителните навици ще подпомогне процеса на почистване на зъбите, а с това и тяхното избелване. Редица пресни плодове и зеленчуци като ягоди, ананас, целина, моркови, ябълки премахват зъбната плака. Бромелайн е ензим, който се съдържа в ананаса. Той представлява естествено средство за борба с петната по зъбите.

izbelvane-na-zybi-v-domashni-usloviq-11

Целината също почиства зъбите чрез дъвкателните движения, които се извършват по време на сдъвкването ѝ. Действието на ябълчната киселина – естествена съставка на ягодите, е насочено към премахване на оцветяването от повърхността на зъбите.

Личната хигиена като основен фактор

И не на последно място, поддържането на добра лична хигиена и създаването на хигиенни навици е от най-голямо значение в процеса на избелване на зъбите. Използването на паста за зъби с избелващ ефект ще подпомогне процеса на премахване на петната по зъбите, тъй като обикновено тези пасти съдържат меки абразиви.

izbelvane-na-zybi-v-domashni-usloviq-12

Те лесно се справят с петната, като отстраняват и голяма част от зъбната плака. Междузъбните пространства, представляват около 40% от зъбната повърхност и трудно се почистват посредством стандартна четка за зъби. Затова там често се наблюдава натрупване на зъбна плака и наличие на различни бактерии и микроорганизми. В тези случаи интерденталните четки или конците за зъби са добра алтернатива на четките за зъби.

Ефикасността на различните методи, използвани с цел избелване на зъбите, зависи от конкретния клиничен случай – степента на оцветяване, наличието на други фактори и агенти, стимулиращи потъмняването. Въпреки това, с правилните методи и редовното им прилагане, резултатите ще бъдат налице.