Денонощна Стоматологична
Холистична Клиника Ведра Дентал

Усмихнете се със самочувствие!

Ведра Дентал

Кога се сменят млечни зъби с постоянни?

млечни-зъби-всичко-за-тях-снимка-01

Кога се сменят млечни зъби с постоянни?

Постоянните зъби започват да пробиват и да заменят млечните зъби около 6-тата година. Процесът на оформяне на постоянното съзъбие обикновено продължава до 12-тата година на детето.

Млечни зъби – кога поникват и опадват?

млечни-зъби-смяна-по-години-снимка-02

Млечните зъби са 20 на брой и започват да пробиват на 6-тия месец след раждането до 20-30-тия месец. Сроковете за поникването им са важни, защото по тях може да се съди за нормалното развитие на детето.

Временното съзъбие е функционално до навършване на 7-8 години. По това време челюстите започват да растат и се образуват разстояния между млечните зъбите. На тези разстояния пробиват постоянните зъби и постепенно заместват млечните.

Фигурата илюстрира на каква детска възраст е нормално да поникнат и да опадат млечните зъби.

Кога и под каква последователност поникват постоянните зъби?

Постоянното съзъбие се състои от 32 зъба, разпределени по 8 във всяка челюстна половина – централен резец, страничен резец, кучешки зъб, първи предкътник, втори предкътник, първи кътник, втори кътник, трети кътник.

Последователността на пробиване на постоянните зъби е както следва:

Постоянни зъби

Горна челюст

Долна челюст

1

Първи кътник 

На 6-7 години

На 6-7 години

2

Централен резец 

На 7-8 години

На 6-7 години

3

Страничен резец 

На 8-9 години

На 7-8 години

4

Кучешки зъб 

На 11-12 години

На 9-10 години

5

Първи предкътник  

На 10-11 години

На 10-11 години

6

Втори предкътник 

На 10-12 години

На 11-12 години

7

Втори кътник 

На 12-13 години

На 11-13 години

8

Трети кътник 

След 17 години

След 17 годиниПроникване на млечни зъби - Съвети

Поникването на зъбите е процес, през който преминава всяко новородено дете и е съпътстван с чувство на дискомфорт. Ето няколко съвета, които може да направите, за да облекчите процеса:

 • Масажирайте венците на бебето – Натиска от триенето на венците постепенно ще компенсира натиска от пробива на зъбите. Така ще се облекчи болката, която детето изпитва.
 • Изстудете беберон / гризалки – Дъвкането на охладени предмети ще допринесе за облекчаване на венците и намаляване на болката.
 • Редовно почиствайте лигите от лицето на бебето – Поникването на млечни зъби се свързва с обилно слюнкоотделяне. Натрупването на лиги по лицето може да е предпоставка за възникване на обрив и сърбеж.
 • Давайте повече течности – През този период много от децата отказват да се хранят, в резултат на неприятното чувство за болка.
 • Отделяйте повече време в прегръдки
 • В краен случай използвайте обезболяващи лекарства.

Правилна грижа за млечни зъби

Млечните зъби на децата са също толкова важни, колкото и постоянните. Затова е от значение родителите да поддържат добрата устна хигиена на децата си:

 • 0-3 месеца – Въпреки липсата на зъбчета, почиствайте венците на бебето с мокра кърпа или марля. Това ще предотврати появата на бактерии, които могат да увредят никнещите зъби.
 • 3-6 месеца – Ако са започнали да никнат зъбчета, е добре да започнете да ги миете с четка за зъби с накрайник за пръст или с обикновена мокра кърпа.
 • 6-12 месеца – През този период е добре да миете зъбите два пъти на ден с вода и малко количество детска паста за зъби. Важно е пастата за зъби да не съдържа флуорид. Може да използвате бебешка четка за зъби с мек косъм.
 • 12-18 месеца – Продължавайте да миете зъбите два пъти на ден. Може да започнете да използвате малко количество паста за зъби с флуор.
 • 3-6 години – На тази възраст трябва децата да започнат да се учат да мият зъбите си сами. Насърчавайте ги да изплюват пастата за зъби, без да я поглъщат.
 • Първо посещение при зъболекар – Експертите препоръчват първият преглед при зъболекар да се осъществи 6 месеца след поникване на първото зъбче или най-късно до около 12 месеца.