Денонощна Стоматологична
Холистична Клиника Ведра Дентал

Усмихнете се със самочувствие!

Ведра Дентал

Афти в устата

Афти-в-устата-Причини-Лечение. (4)

Всичко, което трябва да знаете за тях.

Афтите в устата са често срещан и болезнен проблем, който засяга около 20% от населението. Те се появяват върху лигавиците в устната кухина и обикновено изчезват сами в рамките на седмица – две.

Някои от тях се нуждаят от лечение с помощта на различни лекарства, гелове или мехлеми, както и чрез употреба на доказани алтернативни методи в домашни условия.

В други случаи, афтите в устата не зарастват, което може да служи като индикатор за развитие на сериозни здравословни проблеми като инфекции или рак на устната кухина. Най-честата причина за поява на афти в устата е нараняването на меките тъкани.

Какво представляват афтите?

Афтозните язви или афтите са вид язви, получени в резултат на ерозия или загуба на част от тъканта, която покрива вътрешната част на устата. Те могат да засегнат меките тъкани, включително устните, езика, бузите, венците и небцето.

Обикновено язвите са плитки и са светложълтеникави, докато при възпаление изглеждат червени. Медицинският термин на язвите в устната кухина е афтозен стоматит и обикновено се наблюдава при всички възрасти.

Появата на афтите често се свързва с болка и неприятно усещане, което може да затрудни процесите на хранене и говорене. Сред най-честите причини за поява на афти в устата на деца и възрастни са случайно ухапване, нараняване на тъканите или изгаряне, породено от прием на прекалено гореща храна.

В допълнение, възникването на афтозни язви може да е в резултат на автоимунни заболявания, алергични и кожни реакции към определени субстанции и лекарства, както и дефицит на витамин Б и желязо. Афтите са доброкачествени по природа и не са заразни. Могат да се появят както като единични, така и в групи.

В голяма част от случаите, афтите в устата са рецидивиращи, а състоянието, до което водят, е познато като рецидивиращ афтозен стоматит.

Видове афти и диагностициране.

Познати са три основни вида афти в устата – малки, големи и херпетиформени афтозни язви.

 

Малки язви

Афти-в-устата-Причини-Лечение. (1)

Малките язви са най-често срещани, с размер около няколко милиметра. Те обикновено причинят лека болка и изчезват до две седмици.

Големите язви

Афти-в-устата-Причини-Лечение. (2)

Характеризират се с неправилна форма и по-дълбоко проникване в тъканта. Това води до значителна болка и дискомфорт при хранене. Периодът, за който изчезват, е по-дълъг и е в рамките на няколко седмици или дори месеци. Често оставят белези след заличаването си.

Херпетиформените язви

Срещат се при по-възрастни хора и се наричат така, поради сходството им на външен вид с херпеса. Първоначално се образува мехурче, прерастващо в множество миниатюрни язви, а от тях се образуват по-големи язви с неправилна форма. Те се повтарят толкова бързо, което създава представа, че състоянието им никога не се подобрява.

Афти-в-устата-Причини-Лечение. (3)

Диагностицирането на афтите се извършва въз основа на сваляне на пълна анамнеза и след внимателен физически преглед от специалист. Също така той може да назначи допълнителни изследвания, които да потвърдят диагнозата и да установят причините за поява на афти в устата.

Често се извършват кръвни изследвания при съмнение, че състоянието е породено от вирусна инфекция или е в резултат от дефицит на витамини и макронутриенти. Биопсията е изследване, при което се проучва малко парче тъкан от лезията с помощта на микроскоп. Това изследване се налага при диагностициране на язви, които не се заличават след две седмици.

Конвенционално лечение на афтите и лекарства.

Много от афтите не изискват специфично лечение и в повечето случаи изчезват сами, без намеса на специалист. Въпреки това, ако появата им е честа и е съпроводена с дразнене и дискомфорт, посещението на специалист е от значение за по-бързото заздравяване и смекчаване на болката.

Лечението на афтите в устата условно може да бъде разделено на пет категории – антибиотично, противовъзпалително, имуномодулиращо, симптоматично и алтернативно. При съмнение, че причина за появата на афтите е свързана с действието на инфекциозен агент в организма, антибиотичното лечение е най-оптималният вариант.

Най-често използваните антибиотични средства са тетрациклин и миноциклин, които най-често се прилагат разтворени под формата на вода за уста. Антисептичната вода за уста, съдържаща хлорпексидин, също е добро средство за унищожаване на микроорганизмите.

Що се отнася до малките афтозни язви, локалните противовъзпалителни средства имат най-голямо отражение върху облекчаването на симптомите. Противовъзпалителните пасти се прилагат директно върху областта на афтата и могат да бъдат закупени без рецепта. 

Колкото по-рано започне лечението посредством противовъзпалителни лекарства, толкова по-скоро ще се прояви въздействието им върху афтите в устата. Укрепването на имунната система на организма посредством имуномодулатори най-вече има значение при пациенти, заразени от вируса на ХИВ.

Причината е, че при такива пациенти появата на афти в устата се свързва с изключително продължителен период на заздравяване. Талидомидът е ефикасно средство за лечение на афтозни язви чрез подсилване на имунитета. Симптоматичното лечение се прилага най-вече за ограничаване на усещането за болка чрез лидокаин, бензокаинови препарати и други средства, осигуряващи локална защита.

Приложението на сребърния нитрат върху афтите има значение за значително облекчаване на болката чрез процеса на химическо изгаряне в областта на язвата.

Алтернативно лечение – народна медицина

На пазара има много лекарства и медикаменти, които предлагат временно облекчаване на симптомите на афти в устата. Нито едно от тези конвенционални средства обаче не предлага трайно излекуване. Народната медицина познава немалко домашни средства, които много добре се справят в това отношение.

Изплакването на устата със солена вода, ябълков оцет или кокосово масло има значение за елиминирането на микроорганизмите в устната кухина, с което се предотвратява разрастването на язвите.

Медът, наред с полезните си свойства, може да бъде ефикасен лек срещу афтозните язви. Той има антимикробно действие и улеснява бързото зарастване на откритите язви чрез локалното му втриване в областта на язвата.

Портокаловият сок е чудесен източник на витамин С – защитник на имунната система. Редица проучвания доказват, че една от причините за появата на афти може да е дефицитът на витамин С.

Куркумата със своите антимикробни и антисептични свойства ефективно се бори срещу възпалението и болката, породени от афти в устата. Ализинът, една от основните съставки на чесъна, е активен помощник на организма срещу редица инфекции.

Противовъзпалителните свойства на зелето или сокът от зеле подпомагат неутрализирането на болката по време на хранене.

Лечение при деца и бебета.

Основна причина за развитие на афти при деца и бебета е отслабената имунна система. При много от тях представлява проблем прилагането на всички лекарства и натурални средства за лечение на афти в устата.

Понякога не е изключено и детето напълно да откаже приема на храна, поради нетърпимо чувство за болка. Необходимо е състоянието на детето или бебето да бъде консултирано със специалист, който да насочи към определен вид лечение, съобразено със симптомите, възрастта и общото здравословно състояние на детето.

Лечението при деца и бебета предвижда същите подходи като при възрастните, но терапията се различава значително. Децата не могат да плакнат устата си с вода за уста, което предвижда използването на специални анестетични гелове и пасти. Когато причината за появата на афтите е вирус и антибиотичното лечение не повлиява състоянието, е необходимо използването на хомеопатични средства.

Болкоуспокояващи медикаменти като парацетамол или ибупрофен спомагат за облекчаване на усещането за дискомфорт. Приемът на достатъчно количество течности избягва риска от дехидратация. Ако устата е прекалено възпалена, се налага течностите да се приемат чрез сламка.

Правилния подбор на храните и напитките, които детето приема, е от важно значение за минимизиране на риска от евентуално влошаване на афтите.

Хранене по време на афти в устата.

Наличието на болезнени афти в устата често е причина за усещане на дискомфорт при приема на храна и различни напитки. Много от пациентите прибягват до ограничаване на консумираната храна.

Има няколко указания, които могат да подобрят процеса на хранене, без да влошат допълнително язвата и да доведат до по-силни болки. Консумирането на по-меки, кремообразни храни с високо съдържание на калории и протеини от една страна ще доставят на организма необходимото количество енергия, а от друга – ще намалят вероятността от допълнително задълбочаване на язвата. Приготвянето на храната по начин, който ще улесни нейното поглъщане, е от изключително важно значение.

Накисването на храната, преди да бъде поета, стриването и раздробяването ѝ с помощта на блендер, са важни трикове, които ще намалят дразненето на възпалената уста. Варените зеленчуци, консервираните плодове и охладените храни също допринасят за минимизиране на усещането за болка при дъвчене.

Неблагоприятно въздействие върху състоянието афтозен стоматит имат кисели и солени храни, лютиви подправки, прекалено твърди и сухи храни като препечен хляб. Цитрусовите плодове и домати дават негативно отражение върху отворените рани. Твърде горещите храни и напитки също биха повишили дискомфорта в устната кухина.

В допълнение, пиенето на голямо количество течности по време на хранене ще улесни преглъщането на хапката.

Често задавани въпроси по темата

Не, няма доказателства афтите да бъдат генетично унаследени.

Симптомите, които най-често съпътстват афтите са усещане за парене и дискомфорт, главоболие и по-рядко – треска и повишена температура.

Честите и продължителни афти могат да са признак на развитие на здравословен проблем като сериозно кожно заболяване, автоимунно заболяване, болест на Бехтерев, анемия, ХИВ, рак на устата и др.

Продължителността на заздравяване и заличаване на афтите зависи от тежестта и вида на язвата. Обикновено е до седмица-две. Ако продължи по-дълго е необходима консултация със специалист.

При съмнение за поява на афта, можете да се консултирате с вашият общопрактикуващ лекар /JP/, зъболекар или дерматолог.

Доказано е, че тютюнопушенето и употребата на тютюневи изделия повишават риска от поява на афти.

Содата за хляб или натриевият бикарбонат е чудесно алтернативно средство за лечение на афтите. По своята природа е химично съединение, което успешно неутрализира киселината, образувана от афтите, а с това – подпомага тяхното лечение.

Четките за зъби трябва да са с изключително меки косъмчета, за да не нараняват допълнително областта на язвите. Избора на подходяща вода за уста също е от значение – не трябва да съдържа алкохол.

Част от протективните мерки включват поддържане на добра лична хигиена, правилни хранителни навици, редуциране на стреса, избягване на тютюневи изделия и др.

Афтите са кръгли ранички по меките тъкани в устната кухина, които са причинени от нараняване, отслабване на имунната система или дефицит на витамини. Херпесите са мехурчета около устните или върху тях, причинени от херпесния вирус. За разлика от афтите, херпесите са заразни.

Стресът се нарежда сред честите причини за поява на афти в устата на пациентите. Редица проучвания доказват взаимовръзка между симптомите на депресия и афтите в устата.