Денонощна Стоматологична
Холистична Клиника Ведра Дентал

Усмихнете се със самочувствие!

Ведра Дентал

Керамична или циркониева коронка – мнения

Керамична-или-циркониева-коронка-мнения (1)

Зъбните коронки покриват повредените зъби, възстановявайки тяхната форма, големина, функция и естетика. Изработват се от различни материали и наред с това притежават редица предимства и недостатъци. Важно е пациентите да са запознати с техните качества и особености, за да могат да направят най-добрия избор за предстоящото им лечение. В тази статия ще бъдат разгледани и съпоставени разнообразни твърдения и мнения за керамичните и циркониевите коронки.

Сравнителната характеристика между тях се извършва на базата на няколко фактора – здравина, естетика, срок на експлоатация, гаранция, изпиляване на зъба, биопоносимост на материала, твърдост и цена.
Както циркониевите, така и керамичните коронки намират широко приложение в неснемаемото протезиране и се предпочитат от много пациенти. Статията има за цел да отличи техните плюсове и минуси, както и характерните им качества.

Циркониевите коронки водят класациите

Керамична-или-циркониева-коронка-мнения (2)

Циркониевите коронки се изработват се от циркониев диоксид (ZrO2) – изключително издръжлива и биосъвместима сплав на циркония.
Те са едни от най-препоръчваните и популярни коронки в наши дни и определено водят класацията. Това се дължи на отличните им качества, с които превъзхождат останалите видове зъбни коронки. Характеризират се с редица предимства, които успяват да спечелят вниманието както на зъболекари, така и на пациенти.

Циркониевите коронки комбинират положителните качества на металните и на керамичните коронки. Те максимално се доближават до цвета на зъбите в устната кухина, което ги прави неразличими (естетични качества на керамичните коронки). Именно това е една от причините голяма част от пациентите да ги предпочитат.
Освен съвършена естетика, циркониевите коронки предлагат отлична здравина и осигуряват дългогодишна употреба (механични качества на металните коронки).

Таблица със сравнения м/у двата вида:

Фактори

Циркониеви коронки

Керамични коронки

Здравина

Изключителна здравина и издръжливост (подходящи за всички зъби)

По-ниска здравина и издръжливост (подходящи само за предни зъби)

Естетика

Отлични естетични качества (неразличими от естествените зъби)

Високи естетични качества 

Срок на експлоатация

Между 15 и 20 години срок на експлоатация

Между  8 и 10 години срок на експлоатация

Изпиляване на зъба

Изискват минимално инвазивно изпиляване 

Изискват прагово изпиляване с оформяне на „порцеланов праг”

Биопоносимост на материала

Отлична биопоносимост, не предизвикват странични ефекти и алергични реакции, нисък корозионен потенциал, не задържат плака

Добра биопосимост, не предизвкиват странични ефекти и алергични реакции

Твърдост

Голяма твърдост от порядъка на 1000 – 1200 МРа

По-ниска твърдост от порядъка на 400 МРа

 

Циркониеви коронки

Керамични коронки

Изключителна здравина и издръжливост (подходящи за всички зъби)

По-ниска здравина и издръжливост (подходящи само за предни зъби)

Отлични естетични качества (неразличими от естествените зъби)

Високи естетични качества 

Между 15 и 20 години срок на експлоатация

Между  8 и 10 години срок на експлоатация

Изискват минимално инвазивно изпиляване 

Изискват прагово изпиляване с оформяне на „порцеланов праг”

Отлична биопоносимост, не предизвикват странични ефекти и алергични реакции, нисък корозионен потенциал, не задържат плака

Добра биопосимост, не предизвкиват странични ефекти и алергични реакции

Голяма твърдост от порядъка на 1000 – 1200 МРа

По-ниска твърдост от порядъка на 400 МРа

 

Керамична или циркониева коронка – ЦЕНИ

Метало-керамична корона340 лв. – 460 лв.
Тангенциална металокерамична коронка+290 лв.
Прагова металокерамична коронка – стандартна+380 лв.
Прагова металокерамична коронка с външен марджин+420 лв.
Прагова металокерамична коронка с циркулярен марджин+460 лв.
Керамична корона/ Фасета+650 лв.

Циркониева корона фул контур+600 лв
Бленд циркониева корона+700 лв

Здравина

Керамична-или-циркониева-коронка-мнения (3)

Едни от най-важните характеристики, които трябва да притежава една зъбна коронка са здравина и издръжливост. Зъбите са подложени на непрекъснато дъвкателно налягане. Материалите, от които са изработени коронките трябва да са здрави, твърди и абразивоустойчиви.

Циркониевите коронки се отличават с голяма здравина и твърдост от порядъка на 1000 – 1200 MPa. Друга характеристика на циркониевите коронки е голямата устойчивост на счупване и якост на огъване. Това позволява успешно да се прилагат при възстановяване на зъби, които са подложени на голямо дъвкателно налягане. Такива са задните зъби – кътниците. Механичните качества на циркониевите коронки са близки до тези на металните коронки. Също така те се отличават с факта, че не се износват при триене със зъбите антагонисти (срещуположните зъби). Затова са подходящи дори при пациенти с бруксизъм (скърцане със зъби).

Керамичните коронки най-често са изработени от литиево-дисиликатна керамика, наречена още „прес-керамика”. Имат относително добри механични качества, висока якост и издръжливост. Сравнени с циркониевите коронки, керамичните коронки имат доста по-малка здравина и твърдост от порядъка на 400 МРа. По тази причина те са оптимално решение при протетични възстановявания на предни зъби – зони с по-ниско дъвкателно натоварване. Възстановяването в областта на дъвкателните зъби крие риск от фрактури.

Керамична или циркониева коронка – мнения (естетичност)

За никого не е изненадващо, че естетиката в денталната медицина е от първостепенно значение за пациентите. За да оправдае очакванията, зъбната коронка трябва правилно да възстановява формата, големината, разположението и цвета на естествения зъб.

Керамичните коронки отговарят във висока степен на естетическите изисквания при изработването на зъбните коронки. Те са оптимално решение при възстановяване на предни зъби. Противопоказани са при възстановяване на дъвкателни зъби – предкътници и кътници, заради по-малката здравина. Предлагат се порцелани с различни цветове и плътности. Характерно за керамиката е, че не променя цвета си с времето. Позволяват възпроизвеждане на транспарентността (полупрозрачността), флуорисценцията и характерни детайли. Това им позволява съвършено да имитират зъбния емайл (външната покривка на зъба).

Керамична-или-циркониева-коронка-мнения

Циркониевите коронки притежават натурална естетика на най-високо ниво. Трудно могат да бъдат различени от естествените зъби. Въпреки факта, че са изработени от метална сплав, те безпогрешно пресъздават формата, големината, цвета, прозрачността и други характерни особености на зъбите. Поради уникалния естетичен вид, циркониевите коронки често се причисляват към керамичните коронки. Редица проучвания през годините показват голяма стабилност на цвета и устойчивост на петна. Лесно се полират и придобиват естествен блясък, характерен за естествените зъби. В допълнение, не водят до оцветяване на венците.

Срок на експлоатация

Срокът на експлоатация на коронките е изключително важен фактор за пациентите. Стремежът е максимална употреба на фиксираните зъбни коронки в дългосрочен план. Зъбните коронки имат дълъг срок на експлоатация, само ако се прилагат оптимални грижи, извършват се редовни прегледи от стоматолог и се спазва отлична хигиена.

Керамичните коронки са доста издръжливи във времето и имат дълъг срок на експлоатация – между 8 и 10 години. При правилни грижи и поддържане на хигиена, могат да са по-дълготрайни.
Различни проучвания сред пациентите посочват предимството на циркониевите коронки пред керамичните по отношение на дълготрайността. Благодарение на изключителните механични качества (устойчивост на счупване, издръжливост, здравина), циркониевите коронки могат да гарантират от 15 до 20 години употреба.

Керамична или циркониева коронка - Изпиляване на зъба

Изпиляването на зъба, наречено още „препариране”, е ключов момент от лечението със зъбни коронки. Извършва се преди снемането на отпечатък и се налага с цел осигуряване на достатъчно пространство за бъдещата коронка. Начинът, по който се изпилявят зъбите, се различава при различните материали и може да се извърши със или без създаване на праг.

 

Изпиляването на зъба за изработване на керамична коронка се извършва с околовръстна прагова препарационна граница. Характерно при тях е, че твърдите зъбни тъкани се изпиляват повече от вестибуларната повърхност (насочена към бузите и устните). При изпиляването се създава праг, наречен „порцеланов праг”, който осигурява максимална естетика (при фронтални зъби).

Изпиляването на зъбните повърхности за циркониеви коронки е минимално инвазивно и щадящо. Не се изисква отнемане на твърде много твърди зъбни тъкани, с което се подпомага запазването на естествената зъбна структура. Дори в минимални слоеве, цирконият осигурява необходимата здравина и издръжливост. Това се дължи на свойството „тънколивкост”, което притежава.

Биопоносимост

Ежедневно в денталната практика се използват различни видове материали – за диагностика и за лечение. От изключителна важност е тези материали да притежават свойството „биопоносимост” – да се понасят добре от човешкия организъм, да не предизвикват нежелани странични ефекти и алергични реакции.

Керамичните коронки са безметални и са съставени само от порцелан – инертен и биосъвместим материал. Характерно за порцеланите е, че не предизвикват алергични реакции, подобно на металите. Не дразнят и не оцветяват венците. Керамиката не се разтваря от оралните течности и не реагира със слюнката или с храната.

Циркониевите коронки също са изработени от безопасен и биосъвместим материал. Редица зъболекари ги препоръчват именно защото не водят до възпалителни реакции, алергични реакции и патогалванизъм. За разлика от други коронки, циркониевите проявяват резистентност (устойчивост) спрямо корозия от различни храни и напитки – притежават нисък корозионен потенциал.

Устойчиви са на температурни промени. Изключително предимство на циркониевите коронки пред останалите видове коронки, респективно керамичните коронки, е намаленото акумулиране (натрупване) на зъбна плака по тяхната повърхност. Това се дължи на силно полираната, гладка и лъскава повърхност.