Денонощна Стоматологична
Холистична Клиника Ведра Дентал

Усмихнете се със самочувствие!

Ведра Дентал

Циркониеви коронки

Цирконият е един от съвременните материали за изработка на зъбни коронки с нарастваща популярност, поради качествата, които притежава. Напълно задоволява изискванията за здравина, дълготрайност, естетичност на изделието и има отлична биологична съвместимост.

Какво са циркониеви коронки? Какво представляват?

Циркониевите коронки са устойчиви, здрави и дълготрайни. Последните 10 години набират висока популярност заради отличните си характеристики и така нужната здравина. Използват се както за дъвкателни зъби, така и за резци (предни зъби) и с тях успешно се постига холивудска усмивка от цвят по желание на пациента.

Циркониевите корони биват изработени от стоматологичен материал наречен цирконий / циркониев оксид, или циркониев диоксид (Неметално съединение, отличаващо се с голяма здравина. Наричано още “керамична стомана”.). Циркониевите корони се изработват с използване на цифрова CAD-CAM система.

циркониеви коронки-циркониеви-корони-циркониеви корони цени-ведра-дентал-стоматологична-клиника-софия-снимка-05

Тази система е изцяло дигитализиран дизайн на зъбните редици. С нейна помощ се създават персонализирани 3D коронки и зъбни мостове, които да съвпаднат перфектно с индивидуалните особености на пациента. С точността и надеждността на съвременните производствени процеси на CAD-CAM системата, се постига удивителна точност при сканирането на устната кухина. Това помага при изработването на индивидуалните протетични конструкции. CAD-CAM системата съдържа множество триизмерни данни, показва постижимото и неговите граници до най-малкия детайл.

Циркониеви корони ЦЕНИ

Цената за 1 бр. циркониева коронка изработена с CAD/CAM технология в Стоматологична Клиника Ведра Дентал започва от 600 лв. 

Нашата клиника инвестира и изработва всички видове циркониеви коронки в една от най-добрите лаборатории в София – Медико-техническа лаборатория “Дейзи”.

Циркониева коронка цена за София - 600 лв.

  • Отлична естетика – неразличими от естествените зъби
  • Транслуцентност (позволяват преминаването на светлината през материала)
  • Изключителна здравина и устойчивост
  • Минимален риск от алергии
  • Гарантирано качество
  • Доживотен срок на експлоатация

Защо да изберете циркониеви коронки? Предимства.

Цирконият е изключително здрав, а подсилен с итрий издържа натоварване до 1200 мРа на натиск и усукване, което е от значение за осигуряване дълготрайността на коронката. Такива циркониеви коронки са отличен избор за протезиране на кътници, които при дъвчене са подложени на най-голям натиск.

При пациенти с установен бруксизъм или бруксомания се наблюдава  разрушаване на  напречните ръбове на насрещните зъби поради натискът и триенето. Цирконият е подходящ и в този случай, защото е устойчив на абразия и зъбите не се изтриват при съприкосновение с насрещните коронки.

циркониеви коронки-циркониеви-корони-циркониеви корони цени-ведра-дентал-стоматологична-клиника-софия-снимка-06-защо-да-изберем

Стените на циркониевите коронки са по-тънки и се поставят с минимално отнемане на твърдите зъбни тъкани на подлежащия зъб. В повече случаи зъбите не се умъртвяват. 

Циркониеви коронки са решение и за пациенти, страдащи от повишена чувствителност на зъбите. Избягва се  неприятното усещане при допир с метал. Освен това цирконият е естествен термо-изолатор и предпазва зъба при смяна на температурата при консумиране на топли или студени храни или напитки, или дори при вдишване на студен въздух.

Цирконият е химически инертен. Не взаимодейства с киселините от храната и плодовете, не предизвиква възпаление и разхлабване на венечната структура и образуване на джобове, както често се наблюдава при протезиране с по-стари материали. Подходящи за пациенти с алергия към благородни метали, например злато, паладий, платина. Биосъвместим материал, подходящ за съвременните методи на изработка на зъбни протези.

циркониеви коронки-циркониеви-корони-циркониеви корони цени-ведра-дентал-стоматологична-клиника-софия-снимка-03

Висока естетичност и благонадеждност

Циркониеви коронки са идеален избор при възстановяване и запазване естествения външен вид  на умъртвени зъби. С течение на времето умъртвените зъби посивяват и потъмняват. В такива случаи циркониевите  коронки осигуряват освен необходимата здравина, но и желаната естетичност, особено когато са в предната част на съзъбието. Плътните циркониеви коронки са с по-слаба пропускливост на светлина, но постигане на естествена визия е напълно възможно.

Циркониевите коронки са продукт на зъбопротезирането от последните години, в които високите технологии са широко застъпени. Това осигурява изключителна прецизност при изработката им и визия неразличима от  естествените зъби на пациента.

Сравнение на циркониеви коронки с металокерамичните

До скоро металокерамичните коронки бяха един от най-достъпните и предпочитани варианти в зъбопротезирането. С навлизането на новите материали обаче се постига по-добра надеждност и естетика. В сравнение с металокерамичните коронки, циркониевите са по- здрави и са подходящи за изработка на циркониеви мостове и при липсващи повече от два зъба. Монолитният цирконий е подходящ и за мост с до 5 единици, (т. е. 3 липсващи зъба). При поставянето на металокерамична коронка се изпилява зъба над венеца с до 2 мм, а при циркониевите коронки се отнема минимално от зъба (0,3-0,5 мм). По-често при поставянето на металокерамична коронка зъбът се девитализира, а при поставяне на циркония се запазва жив.

При много от пациентите се проявява непоносимост към метал, венеца около коронката почернява и се отдръпва, образуват се венечни джобове и възпаления. С използването на циркониеви коронки това се избягва тъй като те не съдържат метал.Цирконият е инертен и не причинява дразнене на тъканите в устата. С течение на времето в металокерамичните коронки е възможно разслояване на керамичния от металния слой или поява на малки пукнатини, които нарушават целостта и.

Циркониевите коронки са изключително здрави и с фина структура на материала.Те са по-тънки от металокерамичните и по-леки. Прилягат по-добре около венеца и при това под коронката не могат да попадат слюнка и хранителни частици. Металокерамичните коронки са двукомпонентни, а циркониевите се изработват от еднороден материал чрез цифрови технологии изключително прецизно , а това скъсява времето за което пациентът свиква с коронката. Друго предимство на циркониевите коронки е, че могат да се поставят и върху импланти.

Изработка на циркониеви коронки. Как и от какво се произвеждат?

1 Циркониеви коронки-снимка-009

Изработването на циркониевите коронки е многоетапен процес, който може да се осъществи в рамките на две посещения в денталния кабинет.

Първото посещение включва изпиляване на зъбните повърхности и снемане на дигитален отпечатък, по който да бъде моделирана и фрезована коронката. Изпиляването на зъбните повърхности за циркониеви коронки е минимално инвазивно и не изисква отнемане на твърде много твърди зъбни тъкани, в сравнение с металокерамичните конструкции.

На второто посещение готовата коронка се фиксира и циментира. Между двете посещения може да се изработи временна коронка с естетическа цел.

Снемането на отпечатък от устната кухина, който да пресъздава точно границите и характеристиките на  протезното поле, околните твърди зъбни и меки тъкани, е един от основните и най-важни етапи в процеса на изработка на всяка протезна конструкция. Въпреки това много пациенти изпитват дискомфорт по отношение на този процес. Обикновено се дължи на лепкавата отпечатъчна маса, която се оставя да втвърди в устната кухина.

Съвременната дентална медицина използва иновативен дигитален метод за отпечатване на протезното поле. С помощта на специален интраорален скенер се създава точен и детайлен дигитален 3D модел. Източникът на светлина от скенера се проектира върху сканираните обекти, като това става в реално време и зъболекарят може да проследява качеството на дигиталния модел.

2 Дигитален отпечатък

Свалянето на дигитален отпечатък има доста предимства пред конвекционалните техники за отпечатване. Позволява премахване на неточности в 3D изображението, без да е необходимо създаване на нов отпечатък. Навлизането на дигиталните технологии в стоматологията спомага за осъществяването на връзката между лекар, зъботехник и пациент.

Циркониевите коронки се изработват по дигитален отпечатък по CAD-CAM (computer-aided design and computer-aided manufacturing) технология. Информацията от отпечатъка се възпроизвежда на компютър и се изпраща на зъботехническата лаборатория. Там, след предварително моделиране, се създават коронките, без да е необходимо отливането на гипсови модели.

3 Дигитален моделаж на коронки

Технологията за триизмерно моделиране е ключова междинна стъпка в дигиталното изработване на циркониеви коронки. В зъботехническата лаборатория се извършва дигиталния моделаж на коронката, който трябва да отговаря на механичните, биологичните и естетическите изисквания.  Той трябва да бъде съобразен с разположението на зъба спрямо съседните зъби, както и контактуването му със срещуположните зъби.

Моделирането на бъдещата циркониева коронка зависи главно от триизмерните данни, получени от дигиталния отпечатък. Въз основа на тези данни, редица софтуери за компютърно проектиране (CAD) проектират 3D модели. Те позволяват на оператора да увеличава и завърта многократно образа, както и да коригира неточностите.

4 Фрезоване на коронките

Следващата стъпка е фрезоването на циркониевата корона на базата на моделирания 3D модел. Това става с фрез машина, която използва CAD/CAM системата. Фрез машината пресъздава точно копие на компютърно създадения модел на коронката, на който се поставят циркониеви блокчета. Циркониевото блокче се обработва чрез многократно завъртане около оста си. Диамантения диск на машината се движи около керамичния блок и оформя бъдещата коронка. Прецизността и разделителната способност на тази машина позволяват бързо фрезоване на коронката и осигуряват точно прилягане на коронката към пънчето и шийката на зъба.

След като коронката бъде фрезована, в някои случаи се нанася керамика върху циркониевата коронка с цел да се пресъздаде по-точно формата и цвета на липсващия зъб. Това често е причина за намаляване на механичната здравина на възстановяването. В други случаи не е необходимо да се нанася допълнителна керамична маса – т.нар. full contour корони. За да се постигне естествен външен вид и гладка текстура на коронката, тя трябва да се глазира и полира.

По време на второто посещение зъболекарят премахва временната коронка и внимателно проверява дали изработените циркониеви коронки съвпадат точно и плътно прилягат към протезното поле. Ако се е уверил, че всичко е наред, следва да пристъпи към окончателното фиксиране и циментиране.

5 Циментиране на коронките

Фиксирането на циркониевата коронка върху зъбното пънче е идентично с другите коронки. В определени ситуации е препоръчително зъбът да се изолира с кофердам и циментирането да се извърши под местна упойка.

Зъбното пънче се почиства добре и обезмаслява. Избира се подходящ цимент за фиксиране на коронката. Този процес отнема средно около 10-30 минути. Веднъж циментирана, циркониевата коронка покрива зъба за постоянно.

Гаранция на циркониеви корони

Както вече беше описано по-горе цирконият се отличава с изключителна здравина. Като материал е пет пъти по-устойчив от чистата керамика и два пъти повече от металокерамиката. Тази негова характеристика и съвременните методи на обработка на материала са предпоставки за продължителната и надеждна експлоатация на изработените зъбни коронки. Използването на цифрови технологии от самото начало на процеса на изработка минимизира евентуални неточности и гарантира максимално доближаване до естествената визия на възстановените зъби.

Веднъж поставени циркониевите коронки не изискват специална поддръжка. Достатъчна е регулярната орална хигиена.

Могат да останат в устата на пациента без ограничение във времето, тъй като материала от който са изработени не променя свойствата, цвета или формата си. Стоматолозите уверяваме, че циркониевите конструкции – зъбни коронки или мостове са на практика вечни.

Често задавани въпроси

По-долу ще откриете най-често задаваните въпроси за циркониеви коронки от нашите пациенти.

Ако не се полагат ежедневни хигиенни грижи, зъбът лесно може да започне да гние под коронката, което ще наруши задържането. Зъбите трябва да се мият поне два пъти на ден, да се почистват с конец веднъж дневно. За още по-добра хигиена се препоръчват антимикробни води за усти. Посещението при зъболекар трябва да е поне два пъти годишно.

Поради големия интерес към този материал, има редица проучвания за дълготрайността на възстановяването, в сравнение с другите материали. Една добре прилягаща циркониева коронка може да издържи повече от 15 години.

Цената за една циркониева коронка с доказано качество в Холистична Стоматологична Клиника Ведра Дентал започва от 600 лв.

Не, процедурата е безболезнена. В повечето случаи се извършва под местна анестезия. Възможно е след циментиране да почувствате чувствителност върху венците. Лекарят ще изпише подходящи обезболяващи, с които дискомфортът да се облекчи.

Разликата между тях е, че циркониевите коронки са с по-голяма дебелина и са предназначени да покриват цели повредени зъби. Зъбните фасети са по-тънки и покриват само предната част на зъба с естетична цел. 

Няколко дни след процедурата трябва да се избягват горещи напитки, тъй като има голяма вероятност да предизвикат чувствителност. Не трябва да се приемат твърди храни или да се дъвчат дъвки, тъй като изисква време циментът да втвърди напълно. Препоръчително е да се приемат меки храни под формата на пюрета.