Денонощна Стоматологична
Холистична Клиника Ведра Дентал

Усмихнете се със самочувствие!

Ведра Дентал

Абсцес на зъб

Абсцес-на-зъб

Абсцесът представлява остър гноен възпалителен процес, който засяга меките тъкани около зъба. Може да се образува абсцес в подкожната тъкан, мускулите, между мускулните пространства и др.

Какво е абсцес на зъб?

Характеризира се с образуване на кухина, пълна с гной, и съединителнотъканна капсула около кухината. Причина за възникването им е бактериална инфекция – най-често стрептококи и стафилококи.

Гнойта се образува от белите кръвни клетки (левкоцити), които мигрират и се борят с инфекцията. Абсцес на зъб се развива при разпространение на инфекцията от кореновия връх в меките тъкани, вследствие на други възпалителни процеси:

 • Обострени хронични периодонтити
 • Усложнен пробив на долни мъдреци
 • Кисти
 • Остеомиелит
 • Пародонтит
 • Травми (механично нараняване на тъканите)


Освен като усложнение от тези процеси, абсцес на зъб може да възникне и самостоятелно. Рисковите фактори за развитието му са лоша орална хигиена, тютюнопушене, сухота в устата (ксеростомия), прием на храни с високо съдържание на захар, слаба имунна система и др.

Видове абсцес на зъб

Съществуват три вида зъбни абсцеси, в зависимост от локализацията и етиологията:

абсцес-на-зъб (2)

 • Гингивален абсцес – Гингивалните абсцеси засягат само венеца, без да достигат до зъбите. Могат да се получат в резултат на грубо четкане, механично нараняване, кървене под линията на венците, инфекция от храна, травматично навлизане на чужди тела във венечната бразда и др. Най-често срещани симптоми са силна болезненост (особено при допир), подуване, зачервяване. Често има гноен ексудат. При тях лечението се изразява в инцизия на венеца (разрязване) и дрениране на гнойния ексудат.

абсцес-на-зъб (3)

 • Пародонтален абсцес – Пародонталните абсцеси представляват гнойно натрупване около корените на зъбите в пародонталните тъкани. По-често срещани са при възрастни. Настъпват вследствие на усложнения от различни заболявания на пародонта (зъбоподдържащия апарат). Такива са пародонтит, затруднен пробив на мъдрец, както и остеомиелит. Най-често срещаните симптоми са болезнен зъб (особено при натиск), подути и зачервени венци. Възможни са усложнения като подуване на лимфните възли, повишена температура и общо неразположение.

абсцес-на-зъб (4)

 • Периапикален абсцес – Периапикалните абцеси се срещат най-често и се развиват след инфектиране на зъбната пулпа (вътрешността на зъба). Този вид абсцес се локализира около кореновия връх. По-често срещани са при деца. Често срещани симптоми са болка, чувствителност, неприятен вкус, треска. При периапикалния абсцес е характерно зъбът да се усеща по-висок от останалите на допир с езика. Ако в определен момент болката спре, това не значи, че процесът е приключил. Възможно е абсцесът да се е спукал, което води до разпространение на инфекцията.

Абсцес на зъб - Цена за лечение

Лечение на абсцесот 65 лв.

Симптоми на зъбен абсцес

Зъбният абсцес най-често се свързва с интензивна, пулсираща болка в зъба или венеца. Тя обикновено започва внезапно, като в следващите часове и дни се засилва. Възможно е да се разпространява към съседни области – ухото, челюстта или шията.
Други симптоми, които съпътстват зъбния абсцес, са:

 • Зачервяване и подуване на лицето (оток) или венците
 • Кървене от венците
 • Лош дъх (халитоза)
 • Неприятен вкус в устата
 • Повишена чувствителност на зъбите при прием на топли или студени храни и напитки
 • Повишена чувствителност или болка при натиск върху зъба
 • Подвижност на зъба
 • Затруднения в преглъщането, отварянето на устата и говора
 • Подути лимфни възли (регионален лимфаденит)
 • Дехидратация
 • Общо неразположение – отпадналост, висока температура (около 38oС), загуба на апетит, главоболие, безсъние

Лечение на абсцес на зъб

Изключително важно е навременното диагностициране и лечение на зъбния абсцес.
Целта на лечението е премахване на гнойното огнище и отстраняване на инфекцията. Вида на лечението зависи от вида на абсцеса, локализацията и големината. Ако причина за абсцеса е проблем със зъба, то тогава се налага кореново лечение или хирургично лечение – екстракция на зъба (вадене на зъб).

Разрез върху венеца

абсцес-на-зъб (5)

Разрезът върху венеца се нарича „инцизия” и се прилага с цел създаване на възможност за отдрениране (отстраняване) на гнойната колекция. Обикновено инцизията предшества останалите алтернативни методи за лечение и се извършва в почти всички случаи на абсцес на зъб.

След проведен разрез и дренаж на гнойта, може да се пристъпи към ендодонтско лечение (след 1-2 седмици) за отстраняване на инфекцията във вътрешността на зъба (пулпата). Поставя се анестезия в зоната на разреза. Зъболекарят палпира (опипва) зоната, където може да се получи максимален дренаж.

Извършва се разреза с помощта на скалпел, който се държи перпендикулярно спрямо повърхността. Отделящата се гной се отстранява с вендузи или марли. При по-големи абсцеси се поставя гумен дрен, който се сменя на 24-48 часа до отстраняване на гноетечението. Необходими са неколкократни промивки с физиологичен разтвор. Поставя се шев на раната за по-бързо заздравяване.

Кореново лечение

Кореновото лечение (ендодонтското лечение) представлява консервативна терапия, коята включва извличане на вътрешността на зъба (пулпата), почистване на кореновите канали и запълване с каналопълнежни средства. Прилага се често при лечение на периапикален абсцес, причина за който могат да са нелекувани пулпити, периодонтити, кисти, остеомиелити и др.

Ендодонтското лечение дава успешни резултати и предотвратява екстракцията на зъба. Първата стъпка по време на ендодонтското лечение е препариране на зъба, достигане до кореновите канали и почистването им. След това зъболекарят дренира абсцеса (гнойната колекция) през кореновия канал. С цел напълно елиминиране на инфекцията, освободеното пространство се дезинфекцира и промива със специални разтвори многократно.

Целта е напълно спиране на гноенето и затихване на възпалителния процес. Почистените коренови канали се запълват с материали, които да запечатат празното пространство. Коронкова част също се възстановява по морфологичните особености на зъба, като е възможно да се постави и коронка.

Изваждане на зъба

Вадене на зъб (екстракция) e крайна мярка, която зъболекарите прилагат при лечение на по-тежки случаи на зъбен абсцес. В някои случаи екстракцията е необходима, ако алтернативните методи за лечение не водят до резултат. Например в случаи на непроходими или криви коренови канали, ендодонтското лечение би било неуспешно.

Тогава се налага изваждането на зъба, с цел предотвратяване на повече усложнения – разпространение на инфекцията и загуба на кост. Обикновено след изваждането на причинния зъб, възпалението се ограничава. Необходимо е през алвеолата на екстрахирания зъб да се дренира абсцеса. В противен случай, ако гнойта не бъде почистена, инфекцията може да се разпространи и да обхване други области.

Това може да причини сепсис – животозастрашаващо състояние, което представлява системен имунен отговор на организма към разпространилата се инфекция.
След екстракцията обикновено се предписват медикаменти, с цел да се подпомогне по-бързото елиминиране на инфекцията.

Антибиотично лечение за абсцес на зъб

Антибиотичното лечение при абсцес на зъб е много важно и осигурява по-бързо елиминиране на инфекцията. Заедно с това предотвратява и развитие на повторна инфекция. Само по себе си, обаче, антибиотичното лечение не води до отличен резултат, ако не бъде комбинирано с останалите методи за лечение – инцизия, кореново лечение или хирургично лечение.

Причината е, че антибиотиците помогат на организма в борбата с инфекцията, но не могат да премахнат причината за инфекцията – засегнатият зъб.
Най-често предписваните антибиотици са широкоспектърни и се приемат перорално (през устата). Те имат бактерицидно действие – убиват патогенните микроорганизми. Също така могат да спомогнат за наляване на болката и отока.

Пеницилин, Амоксицилин, Цефалоспорини, Клиндамицин са някои от най-често предписваните антибиотици за борба с инфекции. Важно е да се спазва дозировката, тъй като в противен случаи могат да се наблюдават редица странични ефекти. Обикновено пълният антибиотичен курс срещу подобна зъбна инфекция трябва да продължи 3-7 дена.

Заздравяване на раната след стоматологично лечение

В зависимост от размера и тежестта на зъбния абсцес, заздравителния процес може да отнеме различно време – от няколко дни до няколко седмици. От значение за заздравяването е и вида на лечебния метод.

След екстракция на зъба е необходимо да се спазват инструкциите, зададени от зъболекаря. Обикновено са необходими до 4 седмици за пълно възстановяване на екстракционната рана. При инцизия, дренаж и последващо зашиване е необходимо сваляне на конците след 7-8 дена.

В някои случаи се използват конци, които сами се резорбират – обикновено в срок от 2 седмици. Раната, създадена след разреза, заздравява за 1 – 2 седмици, при отсъствие на усложнения.
От изключителна важност са следоперативните грижи на пациента за раната:

 • Трябва да се избягва докосване с пръст или език
 • Прием на меки храни, които не нараняват областта (докато подуването се отстрани).
 • Прием на много течности с цел предотвратяване на дехидратацията.
 • Ограничаване на тютюнопушене и прием на алкохолни напитки.