Денонощна Стоматологична
Холистична Клиника Ведра Дентал

Усмихнете се със самочувствие!

Ведра Дентал

Вадене на зъб

Услуга от раздел ОРАЛНА ХИРУРГИЯ.  

вадене-на-зъб-снимка-01

Ваденето на зъб е най-често извършваната хирургична интервенция, която се означава с термина „екстракция”. Прилага се, когато консервативните методи за лечение не са надеждни.

Причини за вадене на зъб

Ето някои често срещани причини, поради които зъболекарите пристъпват към вадене на зъб:

 • Повреждане на зъба – Екстрахирането на зъбите често се извършва поради травма или поява на кариес. Вследствие на тези процеси, понякога твърдите зъбни структури са разрушени до голяма степен и не подлежат на протетично лечение и възстановяване посредством зъбни корони. Единственото алтернативно решение в този случай остава изваждането на зъба.
 • ИнфекцияПри нелечение кариесът може да достигне в дълбочина до пулпата, която е богато кръвоснабдена и изключително инервирана. Инфекция, достигнала пулпата, лесно се разпространява и води до други възпалителни процеси като кисти и периодонтити. При неефективност на ендодонтското лечение (лечение на коренови канали) се пристъпва към хирургично такова – изваждане на зъба, с цел предотвратяване разпространението на инфекцията.
 • Липса на място – Много често при ортодонтски аномалии е нужно да се екстрахират зъби. Такъв е случаят при пациенти със свръхбройни зъби, при които липсва място за подреждане на зъбите. Тези зъби трябва да се извадят, за да освободят място и да позволят на съседните да се наредят по време на ортодонтското лечение.

Вадене на зъб - ЦЕНА

Холистична Стоматологична Клиника „Ведра Дентал“ предлага надеждно вадене на зъб на конкурентна цена за град. София. Разгледайте подробен ценоразпис:

Екстракции64 лв. – 180 лв.
Екстракция на млечен зъб30 лв.
Екстракция на еднокоренов зъб85 лв.
Екстракция на многокоренов зъб120 лв.
Екстракция на дълбоко фрактуриран зъб, корен160 лв.
Нехирургична екстракция64 лв. – 120 лв.
Хирургична екстракцияот 180 лв.
Екстракция на мъдрец200 лв.
Екстракция на мъдрец – хиругична екстракция на проблемен полуретиниран или ретиниран мъдрец360 лв. – 480 лв.
Екстракция с трепанация260 лв.
Екстракция на полуретиниран зъб с ламбо450 лв.
Екстракция на ретиниран зъб с трепанация600 лв.

Процедура по вадене на зъб

Процедура по вадене на зъб-снимка-02

Изваждането на зъбите е многоетапен процес, който обикновено отнема от 10 до 30 минути. Преди пристъпване към екстракция, зъбът се обезболява с местна анестезия. Зъболекарят проверява с помощта на сонда дали е подействала упойката и след това може да пристъпи към следващите стъпки при класическата екстракция:

Стъпка 1: Отделяне на меките тъкани

Първата стъпка е отделяне на меките тъкани на венеца от шийката на зъба, с което се цели отделяне на циркуларния лигамент. Този процес се нарича „синдесмотомия” и може да се извърши със синдесмотом, скалпел или прав лост. Когато след изваждането на зъба се налага имедиатно поставяне на имплант, синдесмотомията се извършва с периотом. Тази стъпка улеснява правилното извършване на следващата, тъй като осигурява достъп за добро обхващане на зъбната шийката от клещите.

Стъпка 2: Фиксиране на клещите към зъба

Фиксирането на клещите към зъба е от изключителна важност за атравматичната процедура по изваждането. Изборът на подходящи екстракционни клещи трябва да се съобрази с анатомичните особености на зъба, подлежащ на екстракция. Клещите трябва плътно да обхващат шийката на зъба. Не трябва да се травмира околната лигавица и натискът върху клещите трябва да е умерен.

Стъпка 3: Луксация

Зъбът е фиксиран в алвеолата чрез здрави периодонтални връзки. За преодоляване силата на съпротивление на периодонциума и скъсване на тези връзки са нужни движения на луксация и ротация.

Луксацията (разклащането) на зъба представлява движения в предно-задна посока. Амплитудата им се засилва постепенно. Освен луксация, може да се извършва и ротация – въртене около надлъжната ос на зъба. Показания за ротиране има при зъби с конусовиден тип корен с овално напречно сечение (горни фронтални зъби).

Противопоказана е ротацията при многокоренови зъби или долни резци, тъй като корените им са извити в областта на кореновия връх. Това може да доведе до усложнение – фрактура на корена на зъба.

Стъпка 4: тракция

След пълното освобождаване на зъба от алвеолата следва заключителният етап от екстракцията – неговото извличане (тракция). Изваждането на зъба от алвеолата се извършва с внимателни движения и едновременно извиване на клещите в посока, която отговаря на извивката на зъбния корен.

Това е осъществимо само след като са прекъснати периодонталните връзки на зъба с алвеолата. Резките и невнимателни движения могат да доведат до счупване на зъба или корена, травма на срещуположните зъби или нараняване на устната лигавица.

Това са етапите, които съпътстват класическата екстракция на зъб. Съществува и атипична екстракция, която се прилага при вадене на мъдрец и  вадене на корен на зъб.  

Възстановяване след екстракция на зъб

Времето за възстановяването след екстрахиране на зъба е строго индивидуално при всеки пациент. При липса на усложнения обикновено възстановяването трае няколко дни. Веднага след изваждането на зъба, зъболекарят поставя марлен тампон за 15 минути. Това е необходимо за формиране на кръвния коагулум – спиране на кървенето и образуване на съсирек. Освен това така мястото се предпазва от контакт със слюнката.

След вадене на зъб е необходимо спазването на следните указания:

 • Без тютюнопушене и прием на храна няколко часа след процедурата
 • През първия ден да не се приемат горещи храни и напитки, както и по-твърди храни (препоръчват се меки храни под формата на пюре)
 • Без плакнене на устата (препоръчва се след втория ден с вода за уста, която съдържа хлорхексидин)

Заздравяването на екстракционната рана се извършва в четири фази:

 1. Коагулация – След екстракция раната се изпълва с кръв, която се съсирва и се образува кръвен съсирек.
 2. Организация – Започва образуване на млада гранулационна тъкан от клетки, намиращи се по стената на алвеолата. Този процес започва на третия ден и продължава до 5-8 ден.
 3. Осификация (образуване на нова кост) – Започва на 8-ми и продължава до 30-ти ден, когато алвеолата е изцяло изпълнена с нова незряла кост.
 4. Реконструкция – Това е процес на заместване на незрялата костна тъкан със здрава ламинарна кост.
Вадене-на-зъб-Заздравяването на екстракционната рана-снимка-03

Екстракционната рана е заздравяла след около 4 седмици. Известен период след изваждането, е възможно на мястото на зъба да има леко хлътване на костта. Заздравителния процес е по-бърз при по-младите хора, което се дължи на по-интензивната обмяна на веществата.

Възможни усложнения

Усложненията които могат да възникнат разделяме на два отделни етапа – 1) По време на екстракция и 2) След екстракция.

Усложненията по време на екстракция

 • Нараняване на меките тъкани около зъба – Препоръчително е зашиване на раната, което ще улесни нейното зарастване.
 • Нараняване на коронката на съседен или срещуположен зъб – Обикновено става при групо манипулиране и прилагане на силен натиск.
 • Фрактура на корени – Най-често фрактурирането е близо до кореновия връх.
 • Перфорация (отваряне) на максиларния синус – Това е сериозно усложнение – изисква затваряне на комуникацията и назначаване на противовъзпалителна антибиотична терапия (при големи перфорации). При по-малки перфорации се прави повърхностна тампонада на алвеолата.
 • Луксиране на корен или зъб в максиларния синус или в меките тъкани
 • Фрактура на долна челюст
 • Нарушение на нервна проводимост – Най-често се наранява долночелюстния нерв при изваждане на долни кътници.
 • Кръвоизлив по време на екстракция – Наблюдава се при неволно нараняване на голям кръвоносен съд.

Усложненията след екстракция

 • Болки след екстракция – Ако 48 часа след изваждането на зъба се появи силна болка в областта на екстрахирания зъб, се смята за симптом на сух алвеолит (остър възпалителен процес на стените на алвеолата). Други симптоми са неприятна миризма от алвеолата, зачервяване и подуване на околната лигавица, увеличени регионални лимфни възли, влошено общо състояние.
 • Следекстракционни кръвоизливи – При нормални условия кръвотечението се преустановява след 10-15 минути. В някой случаи кръвотечението продължава, което изисква прилагане на местни и общи средства за хемостаза.

Противопоказания за вадене на зъб

Ваденето на зъбите е най-често провежданата хирургична намеса в ежедневната стоматологична практика. Въпреки това съществуват редица противопоказания, които ограничават извършването ѝ. Противопоказанията за вадене на зъбите могат да се разделят на общи и местни.

Общи противопоказания

 • Сърдечно-съдови заболявания (прекаран инфаркт, сърдечна недостатъчност, стенокардия, аритмия, хипертония)
 • Системни кръвни заболявания (левкоза, хемофилия, анемия)
 • Нервни и психически заболявания (епилепсия, шизофрения, менингит, психоза)
 • Бъбречни заболявания (остър гломерулонефрит, бъбречна недостатъчност)
 • Ендокринни заболявания (диабет)
 • Инфекциозни заболявания
 • Пациенти, приемащи антиагреганти (аспирин)
 • Пациенти на антикоагулантна терапия (хепарин)
 • Бременност (възможно е да се извърши през второто тримесечие)

Местни противопоказания

 • Улцерозен гингивит или стоматит
 • Простудни заболявания на горните дихателни пътища
 • По време на лъчетерапия
 • Злокачествени образувания в областта и риск от разрастване на тумора

Импланти след вадене на зъб

Постанянето на зъбни импланти в устната кухина непосредствено след вадене на зъб е възможно в наши дни и е познато като имедиатно имплантиране. Не се изисква забавяне с цел пълно заздравяване на костта преди поставянето на импланта. Тази процедура има следните предимства:

 • Едновременно изваждане на зъба и поставяне на импланта в едно посещение – спестява време и създава възможност за по-малко постооперативни рискове
 • Запазване на максимално количество кост и меки тъкани около импланта
 • Абсолютно атравматично при еднокоренови зъби
 • Запазване на естетиката
Импланти след процедурата-снимка-04

След фиксиране на импланта в костта, могат да бъдат поставени временни корони в предните области на устната кухина. Това е необходимо, докато импланта срастне с костта (остеоинтеграция). След екстракция са необходими средно около 2 месеца за пълно оформяне на околните меки тъкани, затова поставянето на постоянни коронки не е препоръчително.

Безплатна консултация!

Нашите естетични стоматолози ще се радват да Ви изяснят процеса за достигане на перфектната Ви усмивка. Заповядайте при нас!