Денонощна Стоматологична
Холистична Клиника Ведра Дентал

Усмихнете се със самочувствие!

Ведра Дентал

ОРАЛНА ХИРУРГИЯ

Денталната – орална хирургия е дял от денталната медицина, който в пълен обем обхваща лечението на всички хирургични заболявания в устната кухина и асоциираните с тях заболявания на челюстите и околните тъкани. Тя включва широка гама от процедури и методи за лечение. Някои от най-често срещаните са екстракцията на зъби, инцизията при абсцеси, поставянето на зъбни импланти, апикалната остеотомия и др.

В зависимост от целта на лечението, оралната хирургия се разделя на три подвида – имплантологична дентална хирургия, конвенционална дентална хирургия, консервативна дентална хирургия. Всеки от тях използва разнообразни методи за лечение, които ще бъдат разгледани и описани по-долу.

Орална-хирургия-Ведра-Дентал (1)

Орална хирургия - ЦЕНИ

Импланти900 лв. – 2200 лв.
Поставяне на имплант NeoBiotech+1400 лв.
Поставяне на имплант Bredent narrow+1800 лв.
Поставяне на имплант Bredent copa+2100 лв.
Поставяне на циркониев имплант Bredent+2500 лв.
Четири-имплантна система за зъбно протезиране на челюст4000 лв. – 6000 лв.
Шест-имплантна система за зъбно протезиране на челюст6000 лв. – 9000 лв.
Имедиатни импланти1000 лв. – 1500 лв.
Неметални импланти2000 лв. – 2500 лв.
Мини-импланти1000 лв. – 1500 лв.
Единичен имплант1000 лв. – 1500 лв.
Циркумцизия/Инцизия85 лв.
Хирургична екстракцияот 180 лв.
Екстракция на еднокоренов зъб85 лв.
Екстракция на многокоренов зъб120 лв.
Екстракция на дълбоко фрактуриран зъб, корен160 лв.
Екстракция на мъдрец200 лв.
Екстракция на мъдрец – хиругична екстракция на проблемен полуретиниран или ретиниран мъдрец360 лв. – 480 лв.
Екстракция с трепанация260 лв.
Екстракция на полуретиниран зъб с ламбо450 лв.
Екстракция на ретиниран зъб с трепанация600 лв.
Циркумцизия/Инцизия85 лв.
Апикална остеотомия600 лв.
Костозаместване при апикална остеотомия и киста+600 лв.
Хемисекция150 лв.
Орална-хирургия-Ведра-Дентал (1)

Зъбните импланти са все по-често използвани за успешно лечение на обеззъбяването. С помощта на имплантите, пациентите подобряват качеството си на живот като възстановяват дъвкателната функция, говора и естетиката. Представляват устройства, съставени от три части – винт, опора и коронка.

Денталната процедура е сложна и изисква предварително планиране и провеждане на редица изследвания. Извършва от опитен орален хирург, който поставя зъбния имплант в костта под местна упойка. Прирастването на зъбния имплант с костта е сложен процес, познат под термина „остеоинтеграция”. Обикновено, при липса на усложнения, остеоинтеграцията продължава около 3 месеца. Следващият етап е протетичното възстановяване на зъба с коронка, мост или протеза. Извършва се след пълно заздравяване на венеца и снемане на отпечатък от полето.

Съществуват различни видове зъбни импланти, които могат да бъдат класифицирани по форма, материал на изработка, ретенционност, място на поставяне в костта, структурата, както и според момента на имплантирането. Богатият избор от зъбни импланти позволява постигане на задоволителен резултат без значение от клиничния случай.

Конвенционалната орална хирургия е подвид в денталната хирургия, чийто основен принцип на лечение цели напълно премахване на увредените тъкани в устната кухина. Наред с отстраняването на патологичните твърди (зъби и кост) и меки тъкани (лигавици и венци), се цели и пълно елиминиране на инфекциозния процес.

Най-често приложимият метод на лечение, който се причислява към конвенционалната хирургия е екстракцията на зъби, въпреки че се прилага едва когато алтернативните методи не водят до резултат.

Орална-хирургия-Ведра-Дентал (2)

Инцизията е термин, с който се обозначава хирургическата процедура по „срязване на меки тъкани с остър инструмент”, с цел осигуряване на достъп до по-дълбоко разположени тъкани и органи и евакуиране на ексудати от гнойни възпалителни процеси. Например, такъв процес е абсцесът на зъб.

Абсцесът представлява кухина с гной, която се развива в меките тъкани около зъба. Обикновено причината за образуването на зъбен абсцес е бактериална инфекция или вследствие от други възпалителни процеси като кисти или периодонтити.

Инцизията е един от основните методи за лечение на зъбни абсцеси, тъй като създава възможност за отдрениране на гнойният ексудат. След разрязването на венеца, се поставя дренаж до прекратяване на гноетечението. Извършва се промиване и зашиване на раната.

Орална-хирургия-Ведра-Дентал (3)

Ваденето на зъб е хирургическа процедура, която обикновено всява чувство за страх у пациентите. Извършва се от дентален специалист под местна упойка, което я прави напълно безболезнена.

Екстракцията на зъб се налага най-често като крайна мярка при наличие на инфекция или повреждане на зъба вследствие на травма. Всеки специалист се стреми максимално да запази зъбите в устната кухина, затова екстракцията се провежда само при наличие на абсолютни показания за това.

Хирургическата процедура включва четири изключително важни етапа, които гарантират безпроблемното изваждане на зъба – синдесмотомия, фиксация на клещите, луксация и тракция. След изваждането на зъба, възстановителния период за заздравяването на раната протича индивидуално за всеки пациент. Зъбните импланти са чудесно решение на обеззъбяването, особено при младите пациенти.

Орална-хирургия-Ведра-Дентал (4)

Зъбният корен е от изключителна важност за функционалната дейност на зъба. В някои случаи, обаче, се налага да бъде екстрахиран, тъй като може да създава проблеми в бъдеще и бъде причина за възпалителни процеси.

Най-често срещаните причини, поради които коренът трябва да се извади, са фрактурирането по време на екстракция на зъба, разрушаването на коронката на зъба или наличие на възпалителни процеси около един от корените на зъба.

В зависимост от разположението на корена спрямо венеца, манипулацията протича по различен начин – класическа или атипична екстракция с разрез на венеца и перфорация на костта.

Съществуват съвременни методи като „хемисекция” и ампутация”, при което един от корените на зъба се отстранява, но въпреки това, зъбът продължава да изпълнява предзназначението си. Те се причисляват към консервативната дентална хирургия.

Орална-хирургия-Ведра-Дентал (5)

Третите кътници, наречени още „мъдреци” са най-късно поникващите постоянни зъби. С тяхното поникване – между 18 – 25 годишна възраст, завършва оформянето на постоянното съзъбие на човека.

Ваденето на мъдреците е сред най-често извършваните процедури, тъй като тези зъби нерядко са причина за различни смущения и дискомфорт. В такива случаи е по-добре да бъдат екстрахирани. Въз основа на разположението на мъдреца – дали е ретиниран или е изникнал под ъгъл, манипулацията протича като класическа или като атипична ектракция.

Възстановяването след вадене на мъдрец протича по-дълго време и обикновено се съпровожда с постоперативни странични ефекти като подуване, болка, общо неразположение, синини и др.

Циркумцизия при затруднен пробив на мъдреци

Орална-хирургия-Ведра-Дентал (6)

Поникването на долните мъдреци често пъти се придружава с чувство за дискомфорт и възпалителни заболявания като кисти, периодонтити и др. Тогава се говори за затруднен пробив, който обикновено завършва с екстракция.

В определени условия, след преценка на специалист, мъдрецът може да се запази в зъбната редица чрез хирургичната манипулация „циркумцизия”. Състои се в изрязване и премахване на части от лигавицата над мъдреца под местна анестезия, така че да се открие коронката на проблемния зъб. По този начин циркумцизията цели по-лесно пробиване на зъба и ограничаване на смущенията.

Корекция на меки тъкани (лигавици, венци) и твърди тъкани (кост) в устната кухина преди протетично или ортодонтско лечение

След екстракция на зъбите алвеоларния гребен постепенно претърпява промени в посока редуциране на височината и ширината, с което се нарушава протезната стабилност и ретенция. При други пациенти остават костни ръбове или неравности, които също пречат на задържането на протезите.

Преди протетично или ортодонтско лечение се налага провеждане на редица оперативни намеси. Те коригират тъканите и осигуряват успешно функционално и естетическо лечение. Най-основно се разделят на:

1.Операции върху меки тъкани (лигавици, венци):

  • Ексцизия на венеца и подвижната лигавица
  • Френулумна пластика
  • Френулотомия
  • Вестибулопластика
  • Лингвална пластика


2.Операции върху твърди тъкани (кост):

  • Алвеолектомия
  • Алвеолепластика
  • Костна аугментация

Консервативната орална хирургия е подвид в денталната хирургия, чийто основен принцип на лечение цели съхраняване на зъба и предотвратяване на ненужната екстракция. Основава се на извършване на малка по размер интервенция, при което се стационира възпалението и се предотвратяват бъдещите усложнения.

Съвременната дентална медицина успешно борави с консервативните методи като апикална остеотомия, хемисекция, ампутация, както и премоларизация. Всички манипулации включват отстраняване на част от зъба, която е отговорна за възпалителния процес.

Орална-хирургия-Ведра-Дентал (7)

Апикалната остеотомия е хирургическа манипулация, която най-общо казано представлява отстраняване (резекция) на кореновия връх. Така се цели премахване на възпалението или прикрепени към кореновия апекс кисти, грануломи или абсцеси. Преди резекцията на кореновия връх се налага провеждане на щателно лечение на кореновите канали на зъба, подлежащ на лечение.

Хирургическата интервенция е сложна и многостепенна. Изисква предоперативно провеждане на редица изследвания. Извършва се под местна анестезия и налага разрез на венеца, оформяне на мукопериостално ламбо и перфорация на костта. Следоперативно апикоектомията налага редовни контролни прегледи при специалист, който да наблюдава състоянието на зъба посредством рентенографски и клинични изследвания.

Хемисекцията е хирургическа манипулация, която цели съхраняване на увредени многокоренови зъби. Същността на процедурата се състои се в сепариране и отстраняване на един от корените на зъба, заедно с коронковата част. Може да се извърши само на един от корените при многокоренови зъби, при условие, че другите корен / корени са интактни.

Хемисекцията изисква провеждане на ендодонтско лечение на здравите корени, както и постоперативно протетично лечение (коронка, мост или протеза) за възстановяване на естетиката и функцията. Най-общо може да се каже, че хемисекцията се извършва с цел недопускане на разпространението на инфекцията в устната кухина.

Премоларизация

Премоларизацията е метод за лечение, който също се нарежда сред консервативно-хирургичните, въпреки че се използва по-рядко от останалите. Обикновено се прилага при наличие на костна загуба, фрактура, перфорация на корена или кариес във фуркационната зона.

Премоларизацията, позната още като „бикуспидация”, цели основно запазване на многокореновите долни първи и втори кътници. Посредством сепарация, мнокогореновите зъби се превръщат в два еднокоренови – предкътници.

Процедурата изисква предварително провеждане на ендодонтско лечение и на двата кореновите канала. След това под местна анестезия се извършва разделянето на зъба, а по-късно и заглаждането на корените.

След заздравяване на раната, двете новообразувани коронки се подлагат на протетично лечение. Характерна особеност за бикуспидацията, която я отличава от хемисекцията, е че целият зъб се запазва в устната кухина и не се отстраняват части от него.

Запазете час за безплатен преглед!

Разберете повече за състоянието на зъбите си и вариантите за подобрение.
Очакваме Ви!