Денонощна Стоматологична
Холистична Клиника Ведра Дентал

Усмихнете се със самочувствие!

Ведра Дентал

ИЗБЕЛВАНЕ НА ЗЪБИ

С термина избелване на зъби се означава промяната в интензитета (наситеността) на зъбите в една човешка уста спрямо предишното им състояние. Това става под въздействието на свободните радикали на пероксида (активния компонент на различните избелващи системи) и води до извличането на хроматогенни вещества от зъбната повърхност. Такива са пигментите в някои храни и напитки, а също и редица изкуствени оцветители в хранителната индустрия. Силни естествени пигменти (танини, теини и др.) се съдържат в червеното вино, кафето, черния чай, какаото, колата. Причини за промяна в цвета на зъбите са още: времето (възрастта), генетични оцветявания (най-вече тетрациклинови – след приемане на антибиотика тетрациклин и аналозите му през бременността или в периода на оформяне на зъбен зародиш; недостатъчност на емайла и/или дентина на зъба; емайлова хипоплазия; еритропоетична порфирия; хипербилирубинемия; алкапотонурия и др.), цигарите (катраните в тях), хлорхексидина (в повечето води за уста това е антиплаковият агент), зъбната флуороза (в ендемични райони с високо съдържание на флуор във водата – над 1ppm), хемоглобинови оцветявания при кръвоизлив в зъба след травма, некроза (самоумъртвявяне на зъб), некачествени средства за запълване на канали и др.

Съществува разлика между степента на избелване на зъби при различните нюанси на зъбите – най-добре се повлияват кафявите, червените, жълтите и оранжевите оцветявания, а доста по-слабо – зеленикавите, синкавите и сивкавите. Вътрешните оцветявания, дължащи се на променен цвят на дентина под емайла не се повлияват от такова избелване на зъбите и при тях са подходящи керамични/порцеланови фасети или бондинг.

Вътрешно избелване

Ако оцветяванията са следствие от каналопълнежно средство при кореново лечение или вътрешен кръвоизлив при умъртвен зъб, резултатите се постигат след отстраняване на причинителя, който основно е концентриран в пулпната кухина. Първо се изборва най-близко стоящия силно оцветен дентин отвътре, след което се ползват споменатите прекисни разтвори. Ако резултатите са удовлетворителни в същото посещение се затваря зъба с реставрация в идентичен цвят

Външно избелване на зъби

Съществуват плеяда от методи за осъществяването му, но само два са реално ефективни, а напълно безопасен – един от тях.

Самостоятелно избелване на зъби

Избелващи пасти за зъби от магазинната мрежа за общо ползване

Съдържат в много ниска концентрация карбамид пероксид (<1%) или сода. Не са подходящи за системно ползване, тъй като алергизират и интоксицират чрез отделяни локано и поглъщани свободни радикали, макар и в ниска концентрация Тези пасти са подходящи само за кратко ползване – около месец, след което трябва да се продължи с конвенционална паста. Ползват се и за поддръжка на резултати от контролираното избелване на зъби с шини в същите срокове. При самостоятелната им употреба имат лек избелващ ефект върху повърхностни оцветявания, който не е дълготраен.


Избелващи пасти за зъби от аптечната мрежа под лекарско предписание

Ползват се само след препоръка на лекуващия стоматолог и имат подобно на горните действие, но по-силно изразено поради по-високата доза прекис (до 10 %). При системно неконтролирано миене с тях могат дори да доведат до свръхчувствителност на зъбите и/или венците. Самостоятелно имат малко по-силен избелващ ефект от първите. Цената им е по-висока от конвенционалните избелващи пасти. Не се одобряват от АДА (Американска Стоматологична Асоциация).


Избелващи гелове със стандартни шини от аптечната мрежа за общо ползване

Най-опасните средства, тъй като не се контролират от зъболекар, а гелът се поставя във фабрична шина и концентрацията му е вредна (10 до 16%). С тези шини няма възможност за дозиране и се разлива гел из цялата уста. Не се одобряват от АДА, тъй като могат да доведат до ерозия на емайла, гадене при поглъщане, трайна свръхчувствителност. Не се препоръчват и при бременни.

Контролирано избелване на зъби

Домашни системи за избелване на зъби с посещения в кабинета

Най-широко разпространения метод и най-проверения за избелване на зъби. За разлика от фабричните в горния, тук се ползват индивидуални шини, изработени в лабораторията по отпечатък от устата на пациента. Те не достигат венците и не ги дразнят, а и гелът тук е в по-вискозен (гъст) вид. Шините се носят за 30 минути до два часа в зависимост от концентрацията и вида пероксид (водороден или карбамиден) през деня или за цялата нощ – около 8 часа. Ефектът при тях се постига за период между 3 дни и 2 седмици според ползваната система- например със “ZOOM!” се избелват зъбите за един уикенд, а с “Nite White ACP”, “Day White ACP” или „Opalescence“ – 1 или 2 седмици според това колко често е прилаган (стандартно за 10 пъти). Шините са невидими и не водят до никакъв дискомфорт, поради което се приемат лесно от пациентите, а крайният ефект трае 2-5 години (в някои случаи до 7 години – при определен тип зъби с по-фини пори на емайла, добра лична орална хигиена и ниска или почти никаква консумация на цигари и/или оцветяващи храни и напитки) и е силно удовлетворяващ, тъй като се постига драстично избелване, равно на това с лазер или ултравиолетова светлина в кабинета. Революция в новите избелващи системи е прибавянето на ACP – Аморфен Калциев Фосфат, който изгражда (реминерализира) емайла и го прави по-лъскав, предпазва от кариес, а също намалява потенциалната чувствителност на зъбите и увеличава продължителността на постигнатия ефект. Намаляване на чувстителността в зъба се постига и с калиевия нитрат и флуорида в този избелващ гел.

Избелване на зъби в кабинета

Най-съвременния вариант , а също и най-бърз, наричан още силово или мощно избелване на зъби. При него се въздейства върху гела с пероксид във много висока концентрация (30-38%) с лампа – чрез аргонов лазер, ултравиолетова светлина, или без светлина (с катализатор), в продължение на 45 минути до час и половина. Процедурата може да се изпълни в още няколко посещения, в зависимост от степента на потъмняване или оцветяване на зъбите. Минусите тук са свързани с евентуалното въздействие от загряването върху пулпата и нервите на зъбите, а също и върху венците, както показват последните проучвания. Към клиничното избелване на зъби спада и това, при което пациентът остава в чакалнята докато действа системата за избелване на зъби, поставена в кабинета от стоматолог (шини като тези при домашното избелване на зъби и гел в доста по-високи концетрации) – това е т.нар. асистирано избелване на зъби, което най-често се ползва за начален бърз старт на основното последващо домашно избелване на зъби.

В заключене може да се обобщи,че избелване на зъби винаги трябва да е метод на избор в случаите на зъбни оцветявания преди да се подходи към по-инвазивните методи с изпиляване на зъбна тъкан – фасети и керамични корони.