Денонощна Стоматологична
Холистична Клиника Ведра Дентал

Усмихнете се със самочувствие!

Ведра Дентал

ФАСЕТИ

Поставяне на фасети. Видове и цени.

Какво представляват фасетите? ​

Фасети биват Керамични и Фотокомпозитни – бондинг.

Това са специални фини конструкции, заемащи място между пломба и коронка. Характерно за тях е малкото изпиляване на зъба, което най-често засяга само емайла – дебелина 0,3 – 0,6 мм.

Фасети Цени

Фасети550 лв. – 650 лв.
Композитни фасетиот 290 лв.
Имедиатни фасети – луминиеридо 650 лв
Порцеланови фасети550 лв. – 650 лв.

Фасети - конструкция и изработка

Забележими ли са фасетите при поставяне?

Поради това, че най-често заемат само емайла на зъба, керамични фасети се изработват по-скоро прозрачни, за да поемат естествения “цвят” на зъба, образуван от подлежащия нюансиран дентин.

Освен това, те изтъняват до 0 към краищата си, което ги прави практически невидими след циментирането им. Този ефект се използва и при контактните лещи, които също не се забелязват, макар че са на толкова деликатно място.

Вторият решаващ фактор в случая е омокрянето – както при окото, така и тук, конструкцията се намира в специфична мокра среда – в случая слюнката със нейните индивидуални оптични свойства.

Керамични фасети: Приложение

  • Корекция на нежелани оцветявания и постигане на искрящо бяла и естетическа усмивка.
  • Естетическа корекция на разстояние между зъбите.
  • Корекция при отчупвания или нарушена форма и зъбен размер.
  • Амортизирани режещи ръбове на предните зъби.
  • Отстраняване на емайл дефекти и ерозии.
  • Корекция на неестетични предишни лечения.

Керамични фасети - Обща информация

Керамичните/порцеланови фасети са сред най-съвременните естетични конструкции, изработени изцяло от биологично поносими и естествено хармонизиращи се със зъбите керамики. Макар материалът при тях, керамичните и металокерамичните коронки (отгоре) да е еднакъв, фасетите се отличават значително от останалите.

Това, което ги прави уникални, е че те са дебели само между 0,3 – 0,7 мм, докато при другите конструкции тази дебелина е между 1,5 и 2 мм.

Деликатни и неинвазивни керамични фасети – щадящи зъбите

Тази им тънкост позволява сливането им с подлежащата естествена зъбна тъкан – дентина, което ги превръща в практически невидими възстановявания по зъбите.

Освен това, зъбните фасети най-често заемат само външната видима повърхност на зъба, а това също го щади от изпиляване. При тях обаче се изисква висока кариес резистентност и отлична лична орална хигиена, за да не се развият процеси по непокритите с керамика зъбни повърхности.

Премахване на разстояние между зъби и несъвършенства с фасети

С тези фини конструкции се постигат успешни разултати в премахване на: разстояния между предните зъби (поради неправилни положения, намален зъбен размер, отчупвания, счупвания), оцветявания (по рождение или придобити), индивидуални желания на пациентите за корекция на нарушения в цялата предна част – при вредни навици, непълноценни и неестетични предишни лечения и др.

Именно с тях е възможно високо естетично и същевременно бързо лечение, отговарящо на една пълна промяна вусмивката и имиджа (а и самочувствието) на всеки човек.

Порцеланови фасети

Порцелановите фасети са изключително крехки, което е без значение поради голямата точност на изработването им. Това осигурява при циментирането точно съвпадение между повърхностите – фактор с изключително значение за дълготрайността им.

Колко посещения са нужни за поставяне на порцеланови фасети?

Изработването на порцеланови фасети става обикновено в две посещения – при първото зъбът се изпилява калибрирано до фиксираната желана дълбочина и се взима точен силиконов отпечатък; пациентът си тръгва с временно циментирани пластмсови копия на бъдещата конструкция в естествения цвят на зъбите около изпиления.

По него в зъботехническата лаборатория се отлива модел, върху който се моделира керамична фасета с четчици и послойно нанасяне на различни керамични маси – една изключително деликатна процедура.

При второто посещение се прави проверка за точност и естетика (форма, цвят и др. детайли) с помощта на пациента и конструкцията се циментира постоянно с резин цимент. Последният трябва да е в същият цвят като керамика/порцелан и зъби и може да бъде само – двойно – или фотополимеризиращ (втвърдяващ под интензивната светлина на фотолампата).

В случаи, при които зъбите са с неподходящ цвят се ползва опакерен цимент, за да прикрие неестетичната ситуация под фасетките.

Приложимост на порцеланови фасети

Порцеланови фасети не са приложими във всеки случай – ето защо те се поставят след сериозна анамнеза от страна на зъболекаря за състоянието и функционирането на областта – така например те не са подходящи при някои ортодонтски проблеми – ръбцова, дълбока, кръстосана захапка; при вредни навици – гризане на нокти или предмети, бруксизъм – скърцане или стискане на зъби и др

Трайност и живот на фасетите

Тези високо естетични конструкции са с много дълъг живот – над 10-15 години и не променят вида си през целия престой в устата на пациентите, което ги прави метод на избор за предните участъци при липсата на съответните противопоказания.

Безплатна консултация!

Нашите естетични стоматолози ще се радват да Ви изяснят процеса за достигане на перфектната Ви усмивка. Заповядайте при нас!