Денонощна Стоматологична
Холистична Клиника Ведра Дентал

Усмихнете се със самочувствие!

Ведра Дентал

БОНДИНГ

Бондингът (композитна или фотополимерна фасета, изградена директно или индиректно с участието на зъботехническа лаборатория, а също и козметични корекции на предните зъби с фотополимер/фотокомпозит/композит) е естетична процедура, която постига естественото възстановяването на дефекти по зъбите, свързани с нарушения на формата, цвета и отношенията на зъбите (криви зъби) в малко посещения (дори само едно) на достъпна цена. При този метод се ползват фотокомпозитите като изграждащо средство, а това може да стане в едно или две посещения. В първия случай след подготвяне на зъбната повърхност фотополимерът се нанася послойно и моделира в кабинета от зъболекаря и пациентът си тръгва със завършен случай. Така могат да се възстановяват различни проблеми: счупен зъб или част от него; разстояния между зъбите; неправилна форма – разлики в големина или форма спрямо околните зъби; променен цвят; обширен кариес; нарушения по зъбите в резултат от вредни навици и др.

Тайната на задържането в тези случаи се крие именно в бондингът или адхезивът – системата, която свързва зъб и пломба. В последните десетилетия адхезивната стоматология се развива бурно в тази област на свързване. На това се дължат и трайните естетични резултати след проведеното лечение. Адхезивът (свързващият агент) навлиза в предварително подготвената зъбна повърхност (чрез ецване – киселинна обработка на емайла и дентина, която ги награпавява хилядократно и така увеличава задръжната им контактна повърхност) и се свързва с нея химически, а впоследствие и с фотополимера отгоре. Следва втвърдяването – полимеризацията на материала с фотополимерната лампа (с ултравиолетова светлина), което става за секунди.

Предимствата на метода пред индиректния са броя посещения и стойността на лечение. Недостатък е затруднената манипулативност и недотам съвършения и траен естетичен ефект (в сравнение с чиста керамика/чист порцелан).

При двусеансовия метод зъбите се подготвят, след което се взима силиконов отпечатък и се изпраща в лабораторията, където се отлива точен модел и върху него се моделира бондингът по аналогичен на горния начин, но в по-достъпна обстановка – сухота, манипулативност, различни гледни точки и т.н. В следващото посещение конструкциите се циментират с бондинг системи, съдържащи компонентите от директния метод – те се наричат резин цименти. Този метод е по-трудоемък.

Бондингът е естетична процедура с немалка трайност – около 10-15 години, след което е препоръчителна евентуална преработка. Това е доста по-кратък срок от керамичните коронки и фасети, но и по-общодостъпен.