Денонощна Стоматологична
Холистична Клиника Ведра Дентал

Усмихнете се със самочувствие!

Ведра Дентал

КЕРАМИКА

Съвременните керамични корони са еталон за естетично лечение в стоматологията – при тях няма разлика от естествените зъби, тъй като липсва метален скелет. Много холивудски звезди се обръщат именно към тях за да подобрят усмивката си. Тези коронки съчетават отличната естественост във вида си с достатъчна предвидима трайност и здравина. Съществуват основно два метода за изработване на изцяло керамични коронки – послойно нанасяни или пресовани. При първия коронките се изработват върху модел по прецизен отпечатък от устата на пациента, съчетан с точното определяне на позицията на долна челюст (“захапката”) – нанасят се с четчици поетапно и се пекат до постигане на крайния резултат. Основата се изработва от по-устойчива керамика, а в горните слоеве се набляга на естетиката. При втория метод върху модела се оформя коронка от восък, който впоследствие се опакова и нагрява. На мястото му се поставя керамиката и се изпича наведнъж. След като короната е готова се нанасят оцветяващи нюанси най-отгоре – нещо като постоянни бои. Тези коронки-керамични/порцеланови зъби са по-здрави от първите, ето защо са удачен избор и за задни зъби или за изцяло керамични естетични мостове с циркониев или алуминиев неметален скелет. Естетиката при тях е отлична, но при послойно нанесените резултатът е най-индивидуализиран – затова те са методът на избор в предния видим участък.

Клиничните посещения са няколко – на първото се подготвят опорните пънчета и им се поставят временни пластмасови корони до следващия път. Тук задължително изпиляването е прагово – околовръстно стъпало под венеца (за естетика – не се вижда ръбът) или над венеца (за хигиенност – по-малко дразни меките тъкани). Отпечатъкът се взима непосредствено преди това или за предпочитане на второто посещение, когато меките тъкани са спокойни и добре оформени, за да е максимално точен и информативен за зъботехника. Тогава се определя и цветът, формата и индивидуалните й особености, като всичко това се дава в лабораторията. На последния етап се прави проба за функционалност и естетика и коронката се циментира постоянно с резин цимент, а зъбът се подготвя чрез ецване с киселина.

 С тези корони се решават абсолютно всички случаи на нарушения във формата и цвета на зъбите, особено тези във видимата област на усмивката (една наистина естествена и хармонична пълна промяна) – най-често предните 10 или 12 горни/долни зъба. Те са много трайни – минимум 15 години, като този срок може да се удължи многократно.