Денонощна Стоматологична
Холистична Клиника Ведра Дентал

Усмихнете се със самочувствие!

Ведра Дентал

Апикална остеотомия

Услуга от раздел КОНСЕРВАТИВНА ХИРУРГИЯ

Апикална-остеотомия (1)

Апикалната остеотомия е често срещана оперативна интервенция. Състои се в отстраняване на кореновия връх (апекс), заедно с патологично изменените тъкани –
абсцеси, грануломи, кисти. Нарича се още „резекция на кореновия връх” или „апикоектомия.

Какво е апикална остеотомия?

Апикалната остеотомия спада към хирургично-консервативните методи и представлява основен и резултатен метод за лечение на хроничните периодонтити и радикуларните кисти. Чрез апикалната остеотомия се цели запазване на функционалната годност на зъба. Създава се възможност за задържане на зъба в зъбната редица и се предотратява нежелана екстракция.

Апикалната остеотомия се основава на три принципа:
1. Кореново лечение с последващо запълване на кореновия канал (ендодонтско
лечение)
2. Отстраняване на измененията, локализирани около кореновия връх (кистозни
грануломи, абсцеси и гранулационна тъкан)
3. Отстраняване на кореновия връх

Без екзактно лечение на кореновите канали и премахване на увредените тъкани, т.е ликвидиране на инфекцията, апикоектомията би била неуспешна. Най-честите усложнения, които могат да настъпят след апикална остеотомия, са:

 • Увреждане на жизненоважни структури, разположени в съседство
 • Кръвоизлив, причинен от разкъсване на кръвоносен съд
 • Следоперативен оток и болки
 • Нагнояване на оперативната рана


Хирургичната интервенция е напълно безболезнена, тъй като се извършва под упойка – местна или обща анестезия. Преди предприемането на такъв вид хирургично – консервативно лечение трябва много добре да се изяснят индикациите и контраиндикациите.

Апикална остеотомия ЦЕНА

Холистична Стоматологична Клиника „Ведра Дентал“ предлага надежднa резекция на кореновия връх на конкурентна цена за град. София. Разгледайте подробен ценоразпис:

Апикална остеотомия600 лв.
Костозаместване при апикална остеотомия и киста+600 лв.

Кога се извършва апикална остеотомия?

Апикална-остеотомия (2)

Най-общо може да се каже, че индикациите за апикална остеотомия започват там, където завършват възможностите за консервативно лечение. Извършва се едва когато консервативните методи за лечение (ендодонтско лечение) не дават резултат или не могат да се извършат по ред причини – непроходими или криви коренови канала. Запазването на зъба чрез апикална остеотомия се извършва единствено при липса на абсолютни показания за екстракция, в противен случай е безсмислено.

Ето някои от най-честите причини за извършване на апикална остеотомия:

 • Хронични периапикални периодонтити.
 • Радикуларни кисти – образуват се около апекса на зъбния корен.
 • Наличие на калцификати в кореновия канал.
 • Зъби с възпаление около кореновия връх (периапикално).
 • Криви или непроходими коренови канали, които не позволяват провеждане на ендодонтско лечение.
 • При перфорация (пробиване) на кореновия канал близо до кореновия връх.
 • Фрактура на корена (обикновено след травма).
 • Наличие на чуждо тяло в периапикалните тъкани.
 • Счупени ендодонтски инструменти в областта на кореновия връх.
 • Неуспех след проведено ендодонтско лечение – непълно запълване на кореновия
  канал или препресване на материя извън зъба.

Освен гореспоменатите причини, от изключително значение е пациентът да е в добро общо състояние.

Изследвания преди процедурата

Апикална-остеотомия (3)

Преди пристъпване към хирургичната процедура е необходимо стоматологът да проведе целенасочена анамнеза, интраорален преглед и диагностика. Трябва да се анализират противопоказанията и показанията, рисковете при наличие на заболяване или алергия. В някои случаи се налага консултация с алерголог и тестуване спрямо различни медикаменти. При установяване на алергия преди оперативната намеса се провежда провоалергична медикаментозна подготовка.

Рентгенографското изследване на зъбите и челюстите е едно от най – важните за зъболекарите, тъй като дава пълна информация относно състоянието на кореновите канали, кореновия връх, околните меки тъкани и костта. Най-често използваните и предпочитани рентгенови снимки за оценка на каналната заплънка след кореново лечение, са периапикалните рентгенографски снимки.

Също така чрез рентгеновото изследване зъболекарят може да оцени близостта на зъбния корен до жизненоважни структури и да прецени риска от засягането им. Тогава най-често се използва панорамна снимка (ОПГ) или конично-лъчева томография (CBCT). При наличие на общи заболявания се провеждат кръвни изследвания, а при нужда е необходима консултация със специалисти – кардиолози, хематолози и др. При диабетиците е необходимо проследяване нивата на кръвна захар. Хирургични интервенции могат да се предприемат при нива на кръвна захар под 10 mmol/L.

Етапи на апикална остеотомия - Как протича?

Апикална-остеотомия (4)

Стъпка 1. Обезболяване – Апикалната остеотомия се извършва най-често с локална анестезия (проводна или терминална). При пациенти със страхова невроза и други показания е възможно да се извърши и под обща анестезия в присъствие на анестезиолог.

Стъпка 2. Разрез и оформяне на мукопериостално ламбо – След местното обезболяване се пристъпва към разрязване (инцизия) на лигавицата по проекция на кореновия връх с помощта на скалпел. Вида на разреза зависи от вида на зъба, но най-често се извършва ъгловиден. Инцизията обхваща лигавицата и надкостницата и достига до костта. Отпрепарира се мукопериостално ламбо, което улеснява достъпа и видимостта.

Стъпка 3. Перфориране на костта – Необходимо е отстраняване на част от костта до достигане на патологичното огнище, част от корена и неговия връх. Този процес е известен като „трепанация на костта”.

Стъпка 4. Резекция на кореновия връх, кюретаж и заглаждане – Извършва се резекция (отстраняване) на кореновия връх под наклон. Патологично изменената тъкан се премахва – процедурата е известна като „кюретаж”. В случай, че кореновия връх е закрит от гранулационната тъкан, най-напред се отстранява тя и след това се пристъпва към резекция. Костната рана следва да се заглади с подходяща фреза.

Стъпка 5. Ретроградно запълване на канала – Много важен момент след резекция на кореновия връх е да се установи дали каналната заплънка достига до върха на срязания корен. Ако след резекция не се достигне до каналопълнежното средство, се налага да се извърши ретроградна заплънка (запълване на кореновия канал от към корена).

Стъпка 6. Адаптиране на ламбото и зашиване – След ретроградната заплънка се извършва хемостаза (кръвоспиране), почистване и промиване на раната с физиологичен разтвор. Адаптира се ламбото и се зашива.

Противопоказания

Извършването на апикална остеотомия е противопоказано в определени случаи. Те могат да имат общ и локален характер. Противопоказанията от локален характер включват различни патологични
процеси и анатомични особености на зъбите, които не позволяват провеждането на хирургичната интервенция. Част от тях са:

 • Пародонтоза (увреждане на тъканите, които задържат зъба в алвеолата).
 • Силно подвижен и нестабилен зъб.
 • Рецесия на зъба.
 • Луксирани зъби.
 • Резорбция на корена на зъба.
 • Зъби с къси корени.
 • Зъби, чийто корени са в непосредствена близост до жизненоважни структури и има
  опасност от тяхното увреждане (горночелюстен синус, носна кухина, долночелюстен
  канал).
 • Зъби с разрушени коронки и невъзможност за възстановяване.
 • Зъби с хронични периодонтити, обхващащи повече от 1/3 от кореновата дължина.
 • Остри възпалителни процеси с характерна симптоматика – болка, оток и изтичане
  на гной.

Хирургичната интервенция не се провежда при медицински-компрометирани
пациенти. Противопоказанията от общ характер са всички общи заболявания на
пациентите, които не допускат провеждане на хирургични интервенции. Ето някои от
тях:

 • Кръвни заболявания – (анемия, левкоза, хемофилия, нарушено кръвосъсирване).
 • Сърдечно-съдови заболявания (сърдечна недостатъчност, хипертония, понесен
  инфаркт на миокарда, сърдечна аритмия, стенокардия).
 • Ендокринни заболявания – (диабет, хипертиреоидизъм).
 • Бъбречни заболявания (бъбречна недостатъчност, остър гломерулонефрит).
 • Психични заболявания (шизофрения, епилепсия, менингит, психоза).
 • Медикаментозна алергия.
 • Бременност (възможно е да се извърши през второто тримесечие).

Прием на лекарства след апикална остеотомия

Обикновено след проведена апикална остеотомия, зъболекарят изписва подходящи лекарства с цел предотвратяване на възпаление и по-бърз възстановителен период. Много често след процедурата (в първите 24 – 48 часа) пациентите изпитват дискомфорт и болка в областта на оперативната намеса. Възможно е подуване и зачервяване. Тези симптоми са напълно нормални.

Въпреки това, зъболекари препоръчват прием на болкоуспокояващи и противовъзпалителни средства – Paracetamol, Ibuprofen, Analgin и др. Те ще облекчат симптомите и ще позволят максимално бързо възобновяване на нормалните дейности. Част от тези лекарства имат наркотичен ефект и причиняват сънливост. По време на приемът им трябва да се избягва шофиране.

Всяка стоматологична процедура обикновено крие риск от усложнения. Често срещано при апикалната остеотомия е развитието на инфекция. Това налага прием на антибиотици по лекарско предписание. Антибиотиците успешно се справят със съществуващата инфекция. Често пъти зъболекарите предписват антибиотици и профилактично с цел предотвратяване на следоперативна инфекция. Също така се счита, че приема на антибиотици оказва положително влияние върху заздравителния процес след интервенцията.

Възстановителен период

Възстановителния период след апикална остеотомия протича индивидуално за всеки пациент и зависи от редица фактори – възраст на пациента, здравословно състояние, наличие на придружаващи заболявания, прием на медикаменти, вредни навици (тютюнопушене). Необходимо е в първите няколко дни зъбът да се щади функционално, за да се улесни заздравителния процес.

След операцията се появява болка и оток в меките тъкани около оперираното място, който след третия ден обикновено спада. Ако след третия ден отокът не е спаднал, е признак за усложнение и е нужна консултация със медицински специалист. Обикновено за около 5-7 дни завършва заздравителния процес на раната на меките тъкани. Тогава се свалят и конците.

Заздравителния процес на костната рана продължава доста по-дълго време. Състои се от следните четири последователни процеса – коагулация, организация, осификация и реконструкция. Кръвният съсирек, който изпълва костния дефект, започва да се организира и преминава постепенно в гранулационна тъкан, а по-късно и в остеоидна тъкан. За около 6 месеца до 1 година се образува нормална костна тъкан.

На рентгенова снимка костния дефект е заличен и не се отличава от останалата костна тъкан. След апикална остеотомия е необходимо чести контролни прегледи от стоматолог. Той ще проследява състоянието на зъбния корен както чрез клинично изследване, така и чрез рентгенографско изследване на определени периоди от време. Важно е да се спазват точно всички препоръки, зададени от зъболекаря. Така ще се ускори заздравителния процес.

Безплатна консултация!

Нашите естетични стоматолози ще се радват да Ви изяснят процеса за достигане на перфектната Ви усмивка. Заповядайте при нас!