Денонощна Стоматологична
Холистична Клиника Ведра Дентал

Усмихнете се със самочувствие!

Ведра Дентал

Почистване на зъбен камък

Услуга от раздел ВЕНЦИ И ЗЪБЕН КАМЪК.  

Почистване-на-зъбен-камък-цена-корица

Редовното почистване на зъбен камък е от съществено значение за поддържането на устната хигиена и общото здраве. 

Почистване на зъбен камък - ЦЕНА

Почистване на зъбен камък + полиране (Airflow)130 лв.

Как изглежда и какво представлява зъбния камък?

Устната кухина на човека се състои от множество микроорганизми и бактерии, част от които са патогенни, а други – не. Вследствие на лоша орална хигиена, по зъбните повърхности остават известно количество хранителни остатъци. Те взаимодействат с микроорганизмите и в резултат на това се образува плътен лепкав слой – зъбна плака.

Зъбната плака, ако не бъде почистена добре, продължава да се натрупва и престоява известно време по зъбните повърхности. Минералите, които се съдържат в слюнката, взаимодействат с плаката и образуват кристали. Те от своя страна се втвърдяват и образуват зъбния камък. В този ред на мисли зъбният камък представлява твърди отлагания, получени след минерализиране на бактериалната плака.

Почистване-на-зъбен-камък-цена (1)

Най-често зъбният камък се отлага на места, които са труднодостъпни за почистване. Такива са междузъбните пространства, зъбните шийки, по-задно разположени зъби. В зависимост от локализирането му спрямо венеца, специалистите разпознават два вида зъбен камък – подвенечен (субгингивален) и надвенечен (супрагингивален).

Цветът на зъбният камък варира от по-светло жълт и светлокафяв до по-тъмно кафяв. Обикновено това се определя от локализацията му, както и от прекараното време в устната кухина. Редица навици като тютюнопушене и прием на напитки като чай и кафе могат да променят допълнително цвета на зъбния камък към по-тъмно кафяв.

Стоматологично почистване на зъбен камък – Процес

Зъбният камък, за разлика от зъбната плака, има различна консистенция и текстура и не се премахва толкова лесно. Поддържанего на добра орална хигиена – редовно миене на зъби, почистване с конец и интердентална четка, не е достатъчно, за да премахне натрупалия се зъбен камък.

Затова при натрупване на зъбен камък, се налага стоматологично почистване от специалист. Съвременните технологии позволяват бързо и безопасно почистване на зъбния камък с ултразвукови апарати – скалери. Манипулацията протича на няколко етапа:

Етап 1

Почистване-на-зъбен-камък-цена (2)

Ултразвуковият скалер представлява инструмент с остър връх, който излъчва ултразвукови вибрации. Те разрушават твърдите отлагания по зъбните повърхности без проблем. Върхът на инструмента се движи успоредно на зъбната повърхност и наред с вибрациите впръсква и вода. Тя служи за отмиване на отпилките. Ултразвуковите вибрации са напълно безопасни и не нараняват зъбите или венците. Почистването с ултразвук не изисква предварително обезболяване.

Етап 2

Почистване-на-зъбен-камък-цена (3)

Вторият етап от почистването включва използване на въздушно-абразивната система за почистване – Air Flow. Това е съвременна технология, която съчетава силата на въздуха и водата и създава мощна струя, способна да отстрани зъбни камък от труднодостъпните места. Освен това се справя чудесно и с оцветяванията по зъбите, вследствие от чай, кафе, тютюн, червено вино, шоколад и др. Основното предназначение на тази система е да почисти, заглади и да полира зъбните повърхности.

Етап 3

Почистване-на-зъбен-камък-цена (4)

Трети етап представлява допълнително полиране на зъбните повърхности чрез използване на гумичка, четка и паста с абразивни кристали. Стремежа е към създаване на перфектно гладка повърхност, към която трудно би се прикрепила зъбната плака.

Етап 4

Процедурата по почистване на зъбен камък увеличава чувствителността на пациента към по-студени или по-горещи храни и напитки. За да се намали чувствителността, редица зъболекари използват флуориден лак. Нанася се върху зъбните повърхности и образува предпазно покритие срещу механични и термични въздействия.

Болезнено ли е стоматологичното почистване на зъбен камък?

Много от пациентите изпитват страх от манипулацията, въпреки че тя е напълно безопасна и безболезнена. Почистването на зъбен камък представлява отстраняване на порестото покритие на емайла (зъбният камък), без той да бъде наранен по никакъв начин.

В миналото почистването на зъбния камък е ставало механично чрез използване на ръчни инструменти, което е било доста по-травматично за пациентите. В наши дни, стоматологичното почистването се извършва със специални ултразвукови накрайници (скалери). Те излъчват ултразвукови вибрации, които разрушават твърдите отлагания по зъбите. Чрез водата, която впръскват, тези остатъци се отмиват лесно.

Почистване-на-зъбен-камък-цена (5)

Процедурата трае между половин и един час. Обикновено пациентите изпитват дискомфорт (боцкане и лек сърбеж), но не и болка. Дискомфортът е търпим и веднага след прекратяване на манипулацията изчезва. Въпреки това, е възможно поставяне на упойка, ако пациентът изпитва силна болка, поради възпаление на венеца.

Много често след процедурата пациентите изпитват лек дискомфорт, тъй като зъбите и венците са по-чувствителни. Затова се препоръчва в първите часове да се избягват студени или горещи храни и напитки.

Колко често е необходимо да се почиства зъбен камък?

Нередовното отстраняване на зъбният камък и зъбната плака води до натрупване на редица патогенни микроорганизми, които се задържат по грапавата им повърхност. Така се развива възпаление на венците – гингивит или пародонтит. Тези пародонтални заболявания са съпроводени често с рецесия на венеца (отдръпване) и оголване на кореновата повърхност на зъба. Образува се т.нар. венечен джоб.

Това води до увеличена чувствителност на зъба. Вследствие на тези заболявания, зъбите увеличават своята подвижност и много често може да се стигне да загубата им. Затова редовното почистване на зъбния камък е изключително важно.

Почистване-на-зъбен-камък-цена (6)

Скоростта, с която се натрупва зъбният камък, е различна при всеки пациент. Препоръчва се стоматологичното почистване на зъбен камък да се извършва на всеки шест месеца. Разбира се, при пациенти, които имат пародонтални заболявания (гингивит или пародонтит) се препоръчва почистване на по-кратки интервали – например на три месеца. Причината е, че тези пациенти в по-голяма степен са застрашени от развиване на инфекциозен процес. Други изключения правят пациенти с ортодонтски аномалии, пушачи или по-възрастни пациенти.

Образуване на зъбен камък – Фактори

Съществуват редица фактори, които водят до отлагане и натрупване на по-голямо количество зъбен камък. Ето някои от най-разпространените причини:

 • Лоша орална хигиена – Най-важният фактор за образуване и акумулиране на зъбен камък е неподдържането на добра хигиена. Това спомага натрупване на плаков биофилм, който не след дълго се трансформира в зъбен камък.
 • Криви зъби и ортодонтски аномалии – Неправилно подредените зъби често са предпоставка за натрупване на плака, а впоследствие и на зъбен камък. Причината е, че кривите зъби затрудняват почистването и навлизането на влакната на четката между зъбите.
Почистване-на-зъбен-камък-цена (7)
 • Тютюнопушене – Пушенето е един от основните фактори, отговорни за отлагането на зъбен камък. При пушачите често се наблюдава по-голямо количество зъбен камък, който е по-твърд и с тъмен цвят – от тъмнокафяв до черен.
 • Неполирани и недобре направени пломби – Това е сериозна грешка на зъболекарите, които не проверяват повърхността на пломбата, след като са поставили обтуровъчния материал. Наличието на грапавини, ръбове и процепи между пломбата и зъбната повърхност води до по-лесно натрупване на плака в тези участъци.
 • Сухота в устата (ксеростомия) – Слюнката има основна роля в самопочистването на зъбните повърхности и ограничаването на бактериалния растеж. Редица фактори могат да доведат до ксеростомия – дехидратация, тютюнопушене, алкохолни напитки, медикаменти.

Възможно ли е почистване на зъбен камък у дома?

Пълното почистването на зъбния камък може да стане само в рамките на денталния кабинет. Въпреки това в домашни условия съществуват методи, които могат да допринесат за почистването и избелването на зъбите. Ето кои са най-често използваните методи:

 • Сода за хляб и кокосово масло – Комбинацията на двете съдържа голямо количество антибикромни вещества и е много разпространено средство, което унищожава бактериите и премахва хранителните остататъци.
 • Активен въглен – Това е широко използвано средство за почистване на зъбите и натрупания зъбен камък. Влиза в състава на редица пасти за зъби и отстранява много от натрупванията по зъбните повърхности.
 • Жабурене с масло – Жабуренето с кокосово масло е чудесна практика, която подпомага премахването на плаката от зъбите.
 • Алое вера – Алое верата убива микроорганизмите, водещи до образуване и акумулиране на зъбна плака по зъбите. Също така има доказано действие при лечение на заболявания на венците – действа като разтвор за плакнене, съдържащ хлорхексидин.
 • Портокалови кори – В цитрусовите плодове се съдържа витамин С, който е отговорен за стопиране на растежа на микроорганизмите и премахване на оцветяванията по зъбите.
 • Сирене – Млечните продукти алкализират средата в устната кухина, увеличават pH на слюнката и подпомагат реминерализирането чрез калциевите и фосфатните йони. Това допринася за образуване на защитна капсула около зъбните повърхности.
 • Семена от сусам – Дъвченето на сусамови семена има ексфолиращ ефект, който подпомага премахване на зъбния камък. След сдъвкването, семената не трябва да се гълтат.

До какво може да доведе зъбния камък?

 Зъбният камък представлява твърд налеп по зъбните повърхности, който съдържа остатъци от храна и мъртви клетки. Това води до редица усложнения и проблеми. Ето кои са най-често срещаните от тях:

 • Променен цвят на зъбите – Вследствие на отлежалия зъбен камък, зъбите придобиват жълтеникав цвят. Този проблем няма отношение към функцията, а по скоро – към естетическия вид на пациентите.
 • Образуване на кариеси – Зъбният камък е с неравна повърхност и с множество ръбове. Това допринася за натрупване на още плака и образуване на кариеси, тъй като се зъбният камък се превръща в плакретентивен фактор.
 • Лош вкус в устата.
 • Халитоза (лош дъх) – Натрупването на бактерии често е причина за промяната в дъха на пациентите. Това често е причината, поради която търсят специалист.
 • Наличие на гной в джоба между венеца и зъба.
 • Пародонтални заболявания – Зъбният камък може да се отложи в близост до венците, а понякога и подвенечно (субгингивално). Това води до развитие на възпаление, чийто основен симптом е кървенето. Освен това са характерни рецесията на венците и оголването на корена. Такива пародонтални заболявания са гингивитът и пародонтитът.
 • Загуба на зъби – Това е най-сериозното усложнение от натрупването на зъбен камък, което е следствие от отслабване на зъбния пародонт. Нормално пародонта на зъба отговаря за задържането и стабилизирането на зъбите в костта (алвеолата). Не е изключено, вследствие на дългогодишно натрупване на зъбен камък и отслабване на зъбния пародонт, да се стигне до загуба на зъби.

Вярно ли е, че по-честото почистване на зъбен камък води до по-бързото му образуване?

Редица пациенти се основават на мита, че колкото по-често почистват зъбния камък, толкова по-бързо ще се образува той. Това е напълно погрешно мнение. Редовното почистване на зъбния камък – приблизително на всеки 6 месеца, способства за по-лесното му почистване и респективно – по-малкото му натрупване.

След почистване на зъбния камък, зъбните повърхности стават гладки и полирани. Зъбната плака не може да се задържи толкова лесно по-тях, тъй като вече не са плакретентивен фактор.

Наред с това, пациентите след посещението си обикновено се мотивират да спазват добра орална хигиена и да се грижат по-добре за оралното си здраве. Това допринася за отстраняване на плаката, а впоследствие – намаляване на риска за образуване на зъбен камък.

Ненавременното отстраняване на зъбния камък често води до развитие на пародонтално заболяване. В резултат на това зъбите увеличават подвижността си и се разклащат. По този начин зъбите губят функционалното си предназначение и смущават дъвкателната дейност на пациентите.

По време на посещението зъболекарят проследява прогресията на пародонталното заболяване и предприема адекватно лечение. Ето затова е важно навременното и регулярно стоматологично почистване на зъбния камък.

Предпазване на зъбите след почистване на зъбен камък

Характерно е, че след почистване на зъбния камък, венците и зъбите са изключително чувствителни. В този ред на мисли, пациентите трябва да спазват няколко прости съвета:

 • Не консумирайте прекалено топли или прекалено студени храни и напитки поне два часа след манипулацията.
 • Ограничете приема на твърде сладки храни, тъй като отделят вредни киселини, които имат значение в натрупването на плака и зъбен камък.
 • Намалете приема на кафе, тъй като той се явява един от фактори с най-голямо значение при натрупването на зъбен камък.
 • Избягвайте храни, които могат да оцветят зъбите ви. Такива са кетчуп, шоколад, чай, кафе и др.
 • Известно време не е полезно да консумирате храни, които лесно могат да заседнат в междузъбното пространство. Такива храни са семките, чипса или ядките.
 • След почистване на зъбния камък, избягвайте пушенето. Намаляването или прекратяването на тютюнопушенето ще допринесе значително за здравето ви.
 • Спазвайте отлична орална хигиена – редовно миене на зъбите, използване на вода за уста, конци за зъби и интердентални четки.
 • Сменете четката си за зъби (задължително след почистване на зъбен камък).

Безплатна консултация!

Нашите естетични стоматолози ще се радват да Ви изяснят процеса за достигане на перфектната Ви усмивка. Заповядайте при нас!