Денонощна Стоматологична
Холистична Клиника Ведра Дентал

Усмихнете се със самочувствие!

Ведра Дентал

Конвенционална дентална хирургия

Конвенционалната дентална хирургия е подвид в хирургията, който се уповава на пълно и екзактно отстраняване и елиминиране на патологично променените тъкани (зъби, кост и меки тъкани) в устната кухина. Цели и задачи на конвенционалната дентална хирургия са подобряване и стабилизиране на състоянието в устната кухина. За разлика от консервативната, конвенционалната дентална хирургия не използва принципа за максимално щадене на тъканите.

Конвенционална-дентална-хирургия-корица (1)

Основните и най-често приложимите дейности на този вид дентална хирургия са следните:

 • Инцизия при абсцеси (елимира се гнойта и отока)
 • Безболезнено вадене на зъб
 • Безболезнено вадене на корен на зъба
 • Безболезнено вадене на мъдрец (включително ретинирани и полуретинирани мъдрециатипична екстракция)
 • Циркумцизия при затруднен пробив на мъдреци (изрязване на меките тъкани над мъдреца до откриване на коронката)
 • Корекция на меки тъкани (лигавици, венци) и твърди тъкани (кост) в устната кухина преди протетично или ортодонтско лечение


Във Ведра Дентал конвенционалната дентална хирургия включва:

Абсцеса на зъб е остър гноен възпалителен процес, който обхваща меките тъкани около зъба и се характеризира с образуване на кухина. Тази кухина е изпълнена с гной и е ограничена от съединително-тъканна капсула.

Абсцес може да се развие вследствие на възпалителен процес (бактериална инфекция), който се е разпространил от кореновия връх в меките тъкани. Най-често възпалението е в резултат от бактериална инфекция, причинена от инвазията на стрептококи и стафилококи. Освен това, лошата орална хигиена, вредните навици, приема на големи количества захар и слабата имунна система също могат да бъдат първопричина за развитие на остър гноен възпалителен процес.

Конвенционална-дентална-хирургия-снимка-02

Съществуват различни видове абсцеси въз основа на етиологията и локализацията им. Най-често срещаните са гингивален абсцес, пародонтален абсцес и периапикален абсцес. Независимо от вида, зъбните абсцеси се характеризират най-често със зачервяване, оток, лош дъх, кървене от венците, подвижност на зъба, повишена чувствителност, неприятен вкус, затруднения в преглъщането, общо неразположение.

Конвенционалната дентална хирургия във Ведра Дентал предлага различни лечения на абсцес на зъб. Част от тях са:

 • Инцизия и отдрениране на гнойната колекция през меките тъкани
 • Ендодонтско лечение на периапикални абсцеси
 • Екстракция на зъба при по-тежки случаи (като крайна мярка)
 • Антибиотично лечение за по-бързо елиминиране на инфекцията

Мъдреците са последните постоянни зъби, които поникват по-късно (между 18 и 25 години). Поради този факт, те много често са причина за различни смущения сред пациентите и това в определени ситуации налага вадене на мъдрец. Ако не създават дискомфорт и не са причина за усложнения, мъдреците могат да се запазят.

Най-честите проблеми, породени от мъдреците, са:

 • Болезнено поникване (болка, оток, зачервяване и общо неразположение)
 • Възникване на кариес (и на съседния зъб)
 • Периостит (възпаление на костта) и перикоронарит (възпаление на лигавицата)
 • Кисти и периодонтити
 • Ортодотски дефекти (променят оклузията между двете зъбни редици)


Ваденето на мъдрец може да протече като типична или атипична екстракция, въз основа на това дали е ретиниран или не е. Конвекционалната дентална хирургия изисква предварително рентгеново изследване, което да определи разположението на мъдреца спрямо важни структури в устната кухина.

Конвенционална-дентална-хирургия-снимка-03

Типичната екстракция включва следните етапи: обезболяване, синдесмотомия, фиксиране на клещите, разклащане, извличане от алвеолата, почистване и зашиване на раната. Характерно за атипичната екстракция е инцизията на вецена, с последващо отпрепариране на мукопериостално ламбо и перфориране на костта. Това се налага с цел осигуряване на достъп до ретинирания зъб. 

В първите дни след екстракцията, пациентите имат подуване и синини, изпитват болка, стягане и изтръпване. Тези странични ефекти обикновето отшумяват за няколко дни. Приемът на антибиотици намалява вероятността за възникване на усложнения и ускорява възстановителния процес.

Ваденето на зъб или още „екстракция” е често срещана процедура, която е част от денталната хирургия. Извършва се едва когато консервативните методи за лечение на зъба не дават резултат. Част от причините за екстракция могат да са наличие на инфекция, възпалителни процеси (кисти и периодонтити), повреден зъб, ортодонтски аномалии, свръхбройни зъби.

Процедурата по вадене на зъб протича на няколко етапа:

 • Местно обезболяване
 • Синдесмотомия (отделяне на циркуларния лигамент)
 • Фиксиране на клещите към шийката на зъба
 • Луксация (разклащане) и ротация (въртене) на зъба
 • Тракция (извличане) на зъба
 • Зашиване на раната при нужда


Възстановителния процес след екстракция протича различно при всеки пациент и преминава през следните четири фази: коагулация, организация, осификация и реконструкция. В последната фаза става пълно оформяне на новообразуваната ламинарна кост. Обикновено следекстракционната рана е заздравяла за около 4 седмици.

Конвенционална-дентална-хирургия-снимка-04

Като всеки хирургичен процес, ваденето на зъб крие риск от усложнения. Те могат да настъпят по време на екстракция (нараняване на меки тъкани или съседни зъби, фрактура на корена или долна челюст, кръвоизлив, перфорация на синуса, засягане на нерв) и след екстракция (болки и следекстракционен кръвоизлив).

Липсата на зъб постепенно води до нарушаване на говора, дъвкателната функция, и естетическия вид. Също така е налице резорбция на костта, която се увеличава с времето. Зъбните импланти, хирургически имплантирани в костта, служат като заместители на естествените зъби и са алтернативно решение на обеззъбяването.

Зъбният корен е частта от зъба, която е невидима и се разполага в алвеолата на челюстта. Съставен е от дентин и цимент. Различните зъби имат различен брой корени – един, два или три. Вадене на корен на зъб се налага по редица причини. Част от тях могат да са:

Конвенционална-дентална-хирургия-снимка-05
 1. Фрактуриране на корена по време на екстракция на зъб – Често пъти счупването на корена става при върха и остава незабелязано. Това може да предизвика редица проблеми, затова се пристъпва към незабавно екстрахиране. При дълбоко фрактурираните корени се налага прилагане на „атипичната екстракция”, която включва разрез на венеца и перфориране на костта.
 2. Разрушаване на коронката – В определени случаи – вследствие на травма или кариес, коронката на зъба може да се разруши и да остане само корена на зъба. Ако разрушаването на коронката е в голяма степен, зъбът не може да се протезира и се прибягва към екстракция. В зависимост от нивото на зъба – над нивото на венеца или под него, се използват различни техники за екстракция.
 3. Екстрахиране на един от корените – При многокореновите зъби често се налага да бъде екстрахиран само един от корените, който е обхванат от възпалителния процес или е фрактуриран. Такива методи са хемисекция и ампутация. Те се причисляват към консервативната дентална хирургия, тъй като осигуряват запазване на част от зъба.

Циркумцизия при затруднен пробив на мъдреци

Когато няма смущения от общ и локален характер, поникването на мъдреците преминава без усложнения. Изключение правят долните мъдреци. Често техният пробив е затруднен и е придружен от възпалителни заболявания. Такива са перикоронарит, паракоронарит, периостит, киста, остеомиелит и др.

Преди предприемане на каквито и да било мерки, задължително се назначава ортопантомография (ОПГ). Лечението, което се прилага при затруднен пробив, е хирургично и се определя въз основа на преценката на специалиста. Едната алтернатива е проблемният зъб да бъде екстрахиран чрез атипична екстракция. Ако стоматологът прецени, че този зъб може да се запази, се пристъпва към т.нар. „циркумцизия”.

Конвенционална-дентална-хирургия-снимка-06

Циркумзицията е хирургична манипулация, която цели изрязване и отстраняване на част от лигавицата, която се разполага над проблемния зъб. След премахване на меките тъкани, се открива коронката на мъдреца. По този начин процедурата улеснява пробива на зъба и предотвратява по-нататъшните усложнения. Операцията няма последствия и се предприема при преценка, че мъдрецът няма да е причина за допълнителни бъдещи смущения.

Процедурата се извършва под местна упойка. След манипулацията се правят промивки с антисептични разтвори. Върху оперативното поле се поставя йодоформен марлен дрен, който подпомага образуването на кръвен коагулум (кръвен съсирек). При нужда се предписват болкоуспокояващи средства.

Запазете час за безплатен преглед!

Разберете повече за състоянието на зъбите си и вариантите за подобрение.
Очакваме Ви!