Денонощна Стоматологична
Холистична Клиника Ведра Дентал

Усмихнете се със самочувствие!

Ведра Дентал

Хемисекция

Услуга от раздел КОНСЕРВАТИВНА ХИРУРГИЯ

Хемисекция (1)

Много често пациентите се оплакват от болка, вследствие на инфектирани коренови канали. В определени случаи, като например непроходими или силно закривени коренови канали, не може да бъде проведено ендодонтско лечение. В такива ситуации се прибягва към други алтернативни решения.

Консервативно-хирургичните методи в денталната медицина се използват и предпочитат все по-често в практиката. Те се състоят в запазване на зъба в устната кухина, което избягва ненужната екстракция. Такава процедура е хемисекцията на един от корените при многокореновите зъби. Използва се като крайна мярка за предотвратяване на пълната екстракция на зъба.

Какво е хемисекция?

Хемисекцията представлява хирургична интервенция, която се извършва на зъби с два или три корена (многокоренови зъби). Такива са кътниците, като най-често манипулацията се прилага при кътниците на долна челюст.  Запазената част от коронката на зъба намира предназначение като опора за поставяне на единична коронка, щифтова коронка, мост или протеза.

Важно условие за провждане на хемисекция е патологочния процес да е обхванал само един от корените, а останалите да са интактни. По този начин се елиминира инфекцията, след което се провежда ендодонтско лечение на останалите корени.
Целта на лечението посредством хемисекция е максимално запазване на останалата зъбна структура и възстановяване на функцията и естетичния вид на зъба в устните редици.

Хемисекцията е чудесна алтернативна процедура за спасяване на многокоренови зъби, които имат показания за екстракция. Най-общо казано извършването на хемисекция се свежда до недопускане разпространението на инфекциозния процес

Кога се извършва хемисекция?

Хемисекцията е достъпен начин за запазването на силно компрометиран зъб. За разлика от ваденето на зъб или поставянато на зъбни импланти, този метод е по-приемлив. Всеки дентален специалист се стреми на първо място да запази естествените зъби на пациентите.

Хемисекция (1)

Преди пристъпване към такъв вид процедура е необходим щателен преглед и установяване на показанията за извършването ѝ. След проведена рентгенография се установява дали има изменения около корените, които следва да бъдат запазени. Хемисекцията се провежда едва когато зъболекарят е преценил, че зъбът има голям шанс да се задържи след процедурата.

Хирургичната процедура е подходяща, когато пациентът има пародонтално заболяване и то е ограничено до един от корените на зъба. Необходомо е останалите корени да имат здрава опора от пародонта. Това позволява задържане и стабилизиране на останалата зъбна структура.

Сред най-честите показания и индикации за извършване на хемисекция са:

 • Неуспешно проведено ендодонтско лечение (лечение на коренови канали).
 • Непроходими или криви коренови канали.
 • Костна загуба, причинена от гниене на зъба или травма.
 • Вертикална фрактура на един от корените на зъба.
 • Наличие на киста или гранулом в областта на един от корените (без да обхваща останалите корени).
 • Наличие на дефект в областта на фуркацията (мястото, където се разделят корените на зъба).
 • Увреждане на пулпата.
 • Разрушаване на корен, вследствие на резорбция.
 • Перфорация (пробиване) на корена.

Как протича една хемисекция?

Процедурата е трудоемка и се прилага при наличие на патологичен процес, засягащ един от корените на зъба. Извършва се разделяне на корените на зъба, а след това и премахване на единия от тях, заедно с прилежащата му коронкова част.

Хемисекция (2)

Стъпка 1: Подготвителен етап

Хемисекцията е нелесна хирургическа процедура, която предварително изисква провеждане на редица изследвания. Необходимо е да се назначи рентгенография, за да се провери състоянието на корените, костната тъкан и периодонталното пространство.

Важно е корените да не се намират в непосредствена близост до горночелюстната кухина и долночелюстния канал, за да не се засегнат по време на манипулацията. Други важни изследвания са тестуването спрямо различни медикаменти и кръвните изследвания, проследяващи нивата на кръвна захар и др.

Стъпка 2: Обезболяване

Хемисекцията се извършва под местна упойка, въпреки че в определени случаи е допустимо пациентът да се постави и под обща упойка (неспокойни пациенти и пациенти със здравословни показания).

Стъпка 3: Разделяне на коронката от корена и отстраняването им на части

Сепарирането им улеснява по-лесното им изваждане от алвеолата. Понякога, когато видимостта е ограничена, се налага да се направи разрез във венеца, отпрепариране на мукопериостално ламбо и да се отнеме част от костта до достигане на корена на зъба.

Стъпка 4: Заглаждане и зашиване на раната

След екстрахиране на патологично изменения корен с част от прилежащата му коронка, останалата част от зъба трябва да се заглади. Раната се зашива.

Стъпка 5: Ендодонтско лечение на останалите корени

Необходимо е да се проходят и запълнят кореновите канали на здравите корени в алвеолата.

Стъпка 6: Протезиране

Непосредствено след процедурата, зъболекарят поставя временна коронка върху останалата част от зъбната коронка. Тя възстановява функцията и естетиката на зъба, докато не се изработи и постави постоянната коронка.

Хемисекция (2)

Възможни усложнения

Успехът на хемисекцията зависи от редица фактори. Част от тях са спазването на лична хигиена и грижи за устната кухина, наличието на заболявания или вредни навици (тютюнопушене и прием на алкохол) , състояние на пародонта и разстоянието на зъба до съседните зъби. Например хора със заболяване на венците (пародонтит) са значително по-податливи на усложения след проведена хемисекция.

Като всяка хирургична процедура, хемисекцията крие известни рискове от развитие на усложнения. Най-често срещаните усложнения са кървене, подуване, дискомфорт и болка. Обикновено отшумяват след около 4 до 7 дни.
По-рядко срещани, но все пак възможни усложнения са:

 • Развитие на инфекция, вследствие на неправилна хигиена в денталния кабинет или лична такава
 • Счупване на корена на зъба, вследствие на напрежение от опорните зъби

Неуспешна хемисекция - какво следва?

Хемисекцията притежава сериозен недостатък, който се състои в това, че резултатите, след провеждането на манипулацията, са непредсказуеми. В някои случаи провеждането на хемисекция може да бъде безуспешен опит за възстановяване на зъба.

Въпреки щателно проведеното ендодонтско лечение на останалия корен, както и протетичното възстановяване на коронката, зъбът не може да се задържи в алвеолата. Кореновата система на зъба не е способна да издържи механичното въздействие по време на функционална дейност – дъвчене.

Хемисекция (3)

В такива случаи при неуспешна хемисекция следва зъбът да се екстрахира – крайна мярка при лечението. Изваждането на зъба е многоетапен процес, който се извършва под местна анестезия. При нужда може да се наложи да се направи разрез във венеца, да се отпрепарира мукопериостално ламбо и да се перфорира костта. След достигане до корена, с цел улеснение, може да се сепарира зъбът и да се екстрахира на части.

Обеззъбяването е сериозен проблем, който се среща често сред пациентите. Липсата на зъб води до редица проблеми като дефектен говор, дискомфорт при дъвчене и постепенна загуба на кост (афункционална атрофия). Препоръчва се поставяне на зъбен имплант, който успешно ще замести липсващия зъб в зъбната редица и ще възстанови функцията и естетиката.

Противопоказания

В определени случаи, след преценка на стоматолог, провеждането на хемисекция е невъзможно. Ето част от противопоказанията за извършването на процедурата:

 • Непроходими или криви коренови канали на корените, които подлежат на запазване (няма възможност за провеждане на кореново лечение).
 • Срастнали помежду си зъбни корени.
 • Резорбция на костна тъкан.
 • Възрастни пациенти.
 • Близост до жизненоважни структури като горночелюстен синус и долночелюстен канал.

Наред с тези противопоказания, съществуват и противопоказания от системен (общ) характер. Такива са:

 • Кръвни заболявания (анемия, левкоза, хемофилия, нарушено кръвосъсирване).
 • Сърдечно-съдови заболявания (сърдечна недостатъчност, хипертония, понесен инфаркт на миокарда, сърдечна аритмия).
 • Бъбречни заболявания (бъбречна недостатъчност, остър гломерулонефрит).
 • Ендокринни заболявания (диабет, хипертиреоидизъм).
 • Психични заболявания (шизофрения, епилепсия, менингит, психоза).
 • Хронични заболявания.
 • Алергии към използваните медикаменти.
 • Бременност (възможно е да се извърши през второто тримесечие).

Възстановителен период след хемисекция

Възстановителния период след хемисекция може да се влияе от редица фактори, затова е необходимо пациентите да прилагат оптимални следоперативни грижи за раната, да спазват лична хигиена и да избягват вредните навици като прием на алкохол или тютюнопушене. В първите няколко дни зъбът трябва да се щади функционално и да не се пренатоварва, което ще улесни заздравяването.

Непосредствено след процедурата и през първите няколко дни (обикновено до 3 ден) е много вероятно областта да се подуе, да се усеща болезненост или дискомфорт. Това е нормално и ако всичко е наред, би трябвало да отшуми след третия ден. Ако болката и подуването продължат повече и се засилват, е необходима консултация със стоматолог.

Зъболекарят може да изпише противовъзпалителни лекарства и антибиотици, които ще ограничат усложненията и ще спомогнат за възстановителния процес след хемисекция.
Обикновено заздравителния процес на раната на меките тъкани завършва за около 5-7 дни и тогава е нужно зъболекарят да премахне конците.

Заздравителния процес на костната рана продължава по-дълго и завършва за около 6 месеца до 1 година. До тогава трябва да се е образувала новата костна тъкан.
След няколко седмици поставената временна коронка трябва да се премахне и да бъде заместена от постоянна.

След поставянето на постоянната коронка, стоматологът трябва да даде препоръки за рутинни грижи, които ще осигурят дълготрайна употреба. Необходими са чести контролни прегледи от стоматолог, който ще наблюдава клинично състоянието на запазения зъб, както и чрез рентгенографски изследвания.

Безплатна консултация!

Нашите естетични стоматолози ще се радват да Ви изяснят процеса за достигане на перфектната Ви усмивка. Заповядайте при нас!