Денонощна Стоматологична
Холистична Клиника Ведра Дентал

Усмихнете се със самочувствие!

Ведра Дентал

ХИРУРГИЯ И ЗЪБНИ ИМПЛАНТИ

Услуга от раздел ОРАЛНА ХИРУРГИЯ

Зъбни импланти - Ведра Дентал София

Зъбни импланти от Холистична Клиника „Ведра Дентал „, гр. София. Разполагаме със съвременно оборудвана предоперационна и операционна, в които се осъществяват различни видове хирургични интервенции и дентални манипулации, пародонтална хирургия и поставяне на зъбни импланти.

Зъбни импланти - Какво представляват? Видове.

Имплантологията е сравнително нов раздел на съвременната хирургия, който изцяло променя облика на един стоматологичен план на лечение.

Щифтовете (наричани още имплантати или имплантанти), се завинтват на мястото на обеззъбената в различна степен кост и имитират естествени корени, като се използват за основа на различни протезни конструкции:

 • Зъбни мостове
 • Зъбни коронки
 • Зъбни протези

От друга страна, така нареченото имплантно изграждане може да се извършва чрез:

 • Вътрешнокостни импланти (ендосално)

Важна особеност при зъбните импланти се изразява в това, че те не образуват пародонт (фините лигаменти между зъб и кост, които държат зъба) около себе си. Един зъбен корен е винаги по-предпочитан от изкуствения, но практиката показва, че въпреки това най-новите имплантати се справят отлично, а причината е в тяхната макро и микро повърхност.

Дентална интервенция при зъбни импланти

Зъбните импланти се завинтват чрез резба или притежават отвори по повърхността си към костта и така остеоинтеграцията е по-надеждна. Те могат да бъдат изработени от титан или керамика, които се обработват, за да придобият микромеханични ретенции (многократно увеличаващи кореновата им повърхност).

Обикновено поставянето на надстройки и коронки, мостове или протези върху зъбни имплантати става след около шест месеца, като в този период се носят естетични временни конструкции.

Когато се прецени, че съществува достатъчно и здрава опорна кост и пациентът е без парафункции (например стискане, скърцане със зъби) и вредни навици, е възможно директното натоварване на имплантат и завършването на случая непосредствено.

Процеса при заместване на липсващ зъб може да протече по два начина: едномоментно или двуетапно:

 • В първия случай върху импланта се поставя надстройка, наричана още пънче за последващата коронка.
 • При двуетапната манипулация се поставя метална тапичка-пазител върху импланта и той се зашива, завършекът на този тип манипулация става чрез добавяне на надстройка или още наричана абатмънт.

Предимства от поставянето на зъбни импланти

Една от основните ползи при липсващ единичен зъб е че не се налага изпиляване на мост и засягането на съседните зъби, а директно се поставя импланта между тях, след което се поставя и коронката.

При извадени всички кътници може да се постави имплант в задния участък на оралната кухина. След което върху него и последните зъби се изработва мост, заместващ протезата, която би се ползвала без помощта на имплантолог.

При наличието на тотална (цяла) зъбна протеза, която не се задържа добре, се поставят няколко имплантанта и те се превръща в облекчение за пациента.

Най-драстичната промяна е преминаването от пълно обеззъбяване към два тотални моста (наричани още мостове-подкови) върху имплантати на двете челюсти.

Противопоказност - Какво трябва да знаем преди поставяне на зъбни импланти?

Този тип интервенция трябва да бъде съобразена с редица фактори свързани със здравословното състояние на пациента. За да бъдат избегнати евентуални усложнения и нежелани последствия след поставяне на зъбни импланти се изследва състоянието на пациента и неговите навици относно:

 • Ниска орална хигиена
 • Честа употреба на алкохол и цигари
 • Вредни навици, като скърцане със зъби, стискане и други
 • При наличие на захарен диабит (ендокринни заболявания)
 • Проблеми със сърдечно съдовата система
 • Остеопороза – заболяване на костната система
 • Заболявания на кръвоносната система
 • Проблеми с бъбреците и техни заболявания
 • Други заболявания – Туберкулоза, СПИН, Антиномикоза, Сифилис и др.

Конвенционална хирургия

Конвенционалната хирургия включва екстракция (безболезнено вадене) на зъб или зъби и корени, включително мъдреци (ретинирани – т.е. изцяло задържани в костта, и полуретинирани), инцизия на абсцеси (гной и подувания), циркумцизия (изрязване лигавицата над зъба) при затруднен пробив на мъдреци. Тя също е от решаващо значение за корекция на меките (венци, лигавица) и твърди (кост) тъкани преди протетично или ортодонтско лечение.

Запазване на целостта на зъба чрез консервативна хирургия

При консервативната хирургия целта е протекция/ опазване на зъба или част от него. Тя включва:

Апикална остеотомия

Изрязване на кисти или грануломи безболезнено заедно с върха на корена на зъба през венеца, а дефекта е възможно да се запълни с костен или костнозаместителен материал.

Хемисекция

Премахване на единия от двата корена на долен кътник или един или два от трите корена на горен кътник.

Премоларизация

Разделяне на двата корена на долен молар (кътник), в резултат на което се оформят два премолара (предкътника).

Запазете час за безплатен преглед!

Разберете повече за състоянието на зъбите си и вариантите за подобрение.
Очакваме Ви!