Денонощна Стоматологична
Холистична Клиника Ведра Дентал

Усмихнете се със самочувствие!

Ведра Дентал

Зъбни импланти

Услуга от раздел ОРАЛНА ХИРУРГИЯ

Обеззъбяването е един от най-често срещаните проблеми, както при по-възрастните, така и при по-младите пациенти.

Липсата на зъби води до редица проблеми като дефектен говор, костна загуба, дискомфорт по време на дъвчене и др. Съвременната дентална медицина бележи значителен напредък в използването на зъбни импланти, които успешно да възстановяват липсващите зъби в дъвкателния апарат и да подобряват качеството на живот на пациентите.

Успешното лечение със зъбни импланти изисква внимателно планиране на лечението, щателна хирургична техника и прецизно протетично възстановяване.

Зъбни импланти - ЦЕНИ

Зъбни импланти900 лв. – 2200 лв.
Поставяне на имплант NeoBiotech+1400 лв.
Поставяне на имплант Bredent narrow+1800 лв.
Поставяне на имплант Bredent copa+2100 лв.
Поставяне на циркониев имплант Bredent+2500 лв.
Девитализация55 лв.
Трепанация50 лв.
Четири-имплантна система за зъбно протезиране на челюст4000 лв. – 6000 лв.
Шест-имплантна система за зъбно протезиране на челюст6000 лв. – 9000 лв.
Имедиатни импланти1000 лв. – 1500 лв.
Неметални импланти2000 лв. – 2500 лв.
Мини-импланти1000 лв. – 1500 лв.
Единичен имплант1000 лв. – 1500 лв.

Зъбни импланти от Холистична Клиника „Ведра Дентал „, гр. София. Разполагаме със съвременно оборудвана предоперационна и операционна, в които се осъществяват различни видове хирургични интервенции и дентални манипулации, пародонтална хирургия и поставяне на зъбни импланти.

Какво са зъбни импланти и кога са необходими?

Зъбните импланти са устройства, изработени от висококачествен метал. Те са хирургически имплантирани в костта и служат като заместители на естествените зъбни корени след загубата на зъбите. По този начин играят съществена роля в предпазването на костта от атрофия, подобряване на естетиката и фонетиката, психологическо преимущество. Върху тях се поставят зъбни коронки, изработени в съответствие с липсващите зъби.

Обикновено зъбните импланти се състоят от винт, опора и коронка.

какво-са-зъбни-импланти-01
 1. Винтът e частта, която се поставя в челюстната кост.
 2. Опората /абатмънт/ е съединителна част, която прикрепя импланта към коронката.
 3. Коронката на импланта е видимата част. Може да се изработи коронка, мост или цяла протеза.

Подходящи са при разклатени или липсващи зъби, фрактурирани корени, заболяване на венците, при цепки на устните, недобре прилягащи протези или зъбен мост.

Качествените материали, от които са изработени имплантите, определят високата им цена, която често се приема като минус от пациентите. Въпреки цената, поставянето на зъбни импланти предоставя дългогодишно решение на липсващите зъби и възстановява дъвкателната функция.

Имплантологията е сравнително нов раздел на съвременната хирургия, който изцяло променя облика на един стоматологичен план на лечение.

Щифтовете (наричани още имплантати или имплантанти), се завинтват на мястото на обеззъбената в различна степен кост и имитират естествени корени, като се използват за основа на различни протезни конструкции:

Видове зъбни импланти според мястото на поставяне

Класификацията на различните  видове зъбни импланти се прави въз основа на мястото на поставяне на импланта спрямо челюстната кост. Различават се:

 • Вътрекостни импланти (ендосални) – имплантират се в костта

Важна особеност при зъбните импланти се изразява в това, че те не образуват пародонт (фините лигаменти между зъб и кост, които държат зъба) около себе си. Един зъбен корен е винаги по-предпочитан от изкуствения, но практиката показва, че въпреки това най-новите имплантати се справят отлично, а причината е в тяхната макро и микро повърхност.

 • Субмукозни импланти – имплантират се под лигавицата
 • Субпериостални импланти – имплантират се под периоста (костна ципа)

Субмукозните и субпериосталните импланти не се използват в днешно време, но имат важно историческо значение. Най-разпространени са интеросалните зъбни импланти, които се класифицират по форма, начин на изработване, предназначение и др.

Видове зъбни импланти според формата

 • Винтов – Те са най-широко използвания и ефективен тип зъбни импланти, тъй като максимално наподобяват формата на естествените зъбни корени. Винтовите импланти се задържат чрез завинтване в костта. Така се осигурява първична стабилност, която в най-голяма степен води до срастване на импланта с костта – остеоинтеграция.
 • Коренов – Импланта е изграден от няколко пръстена, подредени по нарастване на диаметъра им. Така наподобява корена на зъба. Недостатък е лошата първична стабилност.
 • Игловиден – Състои се от няколко игловидни щифта, поставени под различен наклон. Недостатъци са лошите механични качества и възможността за фрактури. Не се прилагат в наши дни.
 • Ножовиден – Импланта представлява пластинка, която съдържа множество отвори. Задържането се осъществява чрез прорастване на костта в отворите. Приложението им е ограничено, поради редица недостатъци – чести възпалителни процеси, риск от фрактури по време на отстраняването на импланта, лоша първична стабилност.

Видове зъбни импланти според повърхността

 • Ретенционни (грапави) – Имат редица предимства, сред които са добра първична стабилност и засилена остеиоинтеграция (срастване с костта чрез прорастване на костни клетки – остеобласти).
 • Неретенционни (гладки) – Водят до по-малко натрупване на плака, но въпреки това не осигуряват добро задържане, защото предизвикват слаба остеоинтеграция.

Видове зъбни импланти според материала

 • Титаниеви зъбни импланти – Титанът е биоинертен материал, който намира най-широко приложение в изработването на зъбни импланти. Биологично поносим е и гарантира успешно срастване с костта. Повечето импланти са изработени само от титан, но се срещат и варианти, при които се съчетава механичната здравина на титана с биоактивното действие на различни видове керамики.
 • Циркониеви зъбни импланти – Цирконият е естетичен биоинертен материал, прочут с изключителната си механична стабилност. Циркониевите зъбни импланти имат по-висока цена. Препоръчват се при пациенти, които имат склонност към алергии, причинени от метали.

Видове зъбни импланти според структурата

 • Еднокомпонентни – Те се наричат още „базални” импланти и лечението с тях може да се извърши в рамките на няколко дни. Причината е, че по време на процедурата не се правят хирургически разрези, което не изисква възстановителен период преди протетичното лечение. Обикновено се поставят при пациенти, които имат заболявания (например диабет) или са пушачи.
 • Многокомпонентни – Това са класическите импланти, които се използват, когато пациента има плътна костна тъкан. Преди протезиране се изисква повече време за остеоинтеграция на костта. Те комбинират естетиката с прецизността и предоставят възможност за дълготрайна употреба. Не са подходящи при пациенти с тежък пародонтит или с голяма костна загуба.

Видове зъбни импланти според момента на имплантирането

 • Късни (поставени след определено време) – Отсрочените импланти се поставят след определен период от време (няколко месеца) след изваждане на зъба. Забавянето е с цел пълно заздравяване на костта преди поставяне на импланта.
 • Имедиатни (поставени веднага след изваждане на зъба) – Те се поставят непосредствено след изваждането на зъба – още на същия ден. Имедиатните импланти спестяват време, дискомфорт на пациента и избягват изработването на временни конструкции.

Зъбни импланти предлагани от Vedra Dental

Преди планиране на манипулацията е необходима консултация със стоматолог, който ще прецени нуждата от поставяне на зъбни импланти и ще подбере подходящия вид. Различните типове импланти и начини на поставяне изискват индивидуален подход и намиране на най-доброто решение.

Зъбни импланти предлагани от Vedra Dental-01

Специалистите от Vedra Dental – дентална клиника, локализирана в гр.София,  комбинират дългогодишен опит с модерно стоматологично оборудване. Предлагат подходящо лечение като работят с различни видове зъбни импланти – NeoBiotech, Bredent narrow, Bredent copa, Bredent zirconia implants. Всички те притежават различни качества и са се доказали сред имплантолози и пациенти.

Зъбен имплант NeoBiotech

Компанията NeoBiotech, базирана в Южна Корея, е сред най-разпространените в производството на титаниеви зъбни импланти. Предлагат се в четири серии – IS1, IS2, IS3 и S-mini.

Първата серия – IS1 към момента не се произвежда, въпреки добрите си качества. Тя е предназначена по-скоро за имедиатно имплантиране.

Серията IS2 представлява класически имплант с конична и цилиндрична форма. В най-горната си част имплантът има стругована повърхност, която подпомага срастването на меките тъкани около импланта. Подходяща е при първично  обеззъбени участъци както на горна, така и на долна челюст. Предлага се в различни размери, като максимално имплантът може да достигне 13 мм. Минималната дължина е 7,8 мм.

Серията IS3, за разлика от IS2, представлява изцяло вътрекостен имплант. Това е най-новата и усъвършенствата серия зъбни импланти на NeoBiotech. Има по-широк режещ ръб и увеличена повърхност.

Серията S-mini предлага мини имплант, който намира приложение в зони с минимално количество костна тъкан, като например предната област на долна челюст.

Предимствата на имплантите Neobiotech са:

 • Подходящи са за употреба при всички типове костна тъкан
 • Лесна манипулация по поставяне на импланта
 • Минимален риск от отхвърляне на импланта и поява на алергични реакции

Зъбен имплант Bredent narrow

Зъбен имплант Bredent narrow-01

Bredent са немска компания, стартирала SKY system за производството на зъбни импланти през 2006г.  Предлагат широка гама от импланти, сред които са narrowSKY, copaSKY, miniSKY, classicSKY, включително и циркониеви импланти.

Хоризонталните влакна, изграждащи съединителната тъкан, се прикрепят към естествения зъб и така предотвратяват натрупването на зъбна плака. Имплантите от SKY system имат хоризонтални микробразди, които са изградени, така че да имитират хоризонталните влакна  и да протектират импланта.

Bredent narrow е стандартен зъбен имплант, който се имплантира на ниво кост. Има заострено тяло и се предлага в размери от 8 мм до 16 мм. Има стабилна връзка между тялото и опората, което предотвратява разхлабването и счупването на винта. Това осигурява оптимално равномерно разпределение на дъвкателното налягане.

Понякога липсата на костна ширина и междузъбно пространство са пречка при избора на стандартни импланти. Имплантната система Bredent narrow е с тесен диаметър и може да се използва при силно атрофирала челюст, възстановяване на единичен зъб или за имедиатно имплантиране.

Зъбен имплант Bredent copa

Зъбен имплант Bredent copa-изображение-01

Bredent Copa е друг имплант от SKY системата на Bredent. Характеризира се с високо ниво на първична стабилност, устойчива връзка между тялото и абатмънта на импланта. Формата на импланта е конично-цилиндрична, което осигурява оптимално разпространение на дъвкателните сили.

Характерно при този вид имплант, е че се предлага в много и различни размери – от 3,5 мм до имплант с дължина 8 мм. Това улеснява многократно работата на имплантолозите, които могат да изберат оптимално решение за всеки клиничен случай. Ултракъсите зъбни импланти позволяват минимално инвазивно възстановяване на липсващите зъби и намаляват риска от увреждане на жизненоважни структури.

Дизайнът на Bredent copa позволява атравматично вмъкване в костта. Предимство е високата първична стабилност при всички видове костна тъкан, както и отлична остеоинтеграция. Редица специалисти ги препоръчват, поради бързото заздравяване на меките тъкани и липсата на костна загуба.

Късите импланти са се утвърдили при пациенти, които имат минимален костен обем. С тази система може да се избегнат различни допълнителни манипулации като повдигане на синуса или костна аугументация.

Циркониев зъбен имплант Bredent

Циркониев зъбен имплант Bredent -изображение-01

Имплантната система на Bredent SKY произвежда и циркониеви зъбни импланти, които се характеризират с изключителна механична стабилност, благодарение на тетрагоналната структура на циркониевия диоксид.

При производството се използва компресивен при налягане цирконий и монолитен дизайн. В сравнение с титаниевите импланти, циркониевите са три пъти по-здрави. Що се отнася до цена, циркониевите импланти са по-скъпи от титаниевите. Те могат да са чудесна алтернатива на титаниевите импланти при пациенти, които имат алергии към метали.

Една от тайните за успеха на този вид импланти се състои в ретенционната им повърхност, която успява многократно да засили процеса на остеоинтеграция. Това се дължи на възможността за прикрепване на остеобластите, стимулиращи процеса. Циркониевите зъбни импланти отговарят както на естетиката, така и на функцията –  висока първоначална стабилност, с което гарантират дългосрочен успех. Други предимства на циркониевите  импланти са ниското натрупване на плака и оптималното прикрепване към меките тъкани.

Тази имплантатна система се изполва най-вече при възстановяването на предните зъби, заради отличните си естетически качества.

Поставяне на зъбни импланти

Поставяне на зъбни импланти - изображение -01
 • Диагностичен етап – Правилното планиране на имплантологичния процес е от водещо значение за успеха на процедурата. Трябва да се определи броя и оптималното разположение на имплантите, така че да се осигури правилно разпределение на дъвкателното налягане.

Преди оперативната намеса е необходимо да се назначи 3D изследване – конично лъчева томография (SBST). С помощта на специален софтуер се планира и визуализира позицията на импланта в костта. Компютърният образ прави лечението по-сигурно, като намалява риска от засягане на важни структури в съседство.

Антибиотичното лечение преди оперативната намеса е важно и цели ограничаване на риска от развитие на възпалителни процеси по време на процедурата.

 • Първи хирургичен етап – Операцията се извършва под местна упойка и е напълно безболезнена за пациентите. Първият етап включва разрязване на венеца в областта на импланта до разкриване на костта.
 • Втори хирургичен етап – Този етап включва внимателно изборване на костта с помощта на специални фрези до достигане на подходяща дълбочина за импланта. Този процес се нарича остеотомия. След това следва позициониране на зъбния имплант и зашиване на раната с цел безпрепятствено заздравяване.
 • Остеоинтеграция – Това е процес на срастване на чуждото тяло /импланта/ към челюстната кост. Този процес продължава средно около 3 месеца и е от решаващо значение за дългосрочния успех и стабилността на импланта.
 • Протетичен етап – След заздравяване на венците се взема отпечатък и се изготвят конструкциите /мостове, коронки или протези/ в зъботехническата лаборатория. След това следва циментирането на готовите протезни конструкции към импланта.

Период за прирастване на денталните импланти

Прирастването на зъбния имплант към заобикалящата го кост е ключово за стабилността на импланта по време на дъвкателна функция. Този процес е важен и определя дългосрочното използване на зъбните импланти. Колкото по-силна е връзката между импланта и костта, толкова по-устойчив е във времето. Процесът остеоинтеграция е изключително сложен и се извършва на клетъчно ниво в костта. Протича на няколко етапа и обикновено са нужни от 3 до 6 месеца, след което може да се поставят протетичните конструкции.

Период за прирастване на денталните импланти
 1. Първият етап продължава средно около 2 седмици след процедурата и се състои в премахване на увредените костни клетки около повърхността на импланта.
 2. Вторият етап продължава до първия месец и се състои в начално образуване на съединителна и костна тъкан.
 3. Третия етап продължава до 3-6 месеца и се състои в изграждане и узряване на новата костна тъкан около импланта.

Съществуват редица фактори, от които зависи прирастването на импланта. Такива са плътността на костта, хирургичната техника, размера на импланта, оралната хигиена, здравословните навици на пациента, прием на различни медикаменти. Възможно е импланта да бъде отхвърлен в следствие на инфекция или подвижност. Тогава е необходимо имплантът да се премахне, за да се предотвратят по-нататъшни усложнения.

Дентална интервенция при зъбни импланти

Зъбните импланти се завинтват чрез резба или притежават отвори по повърхността си към костта и така остеоинтеграцията е по-надеждна. Те могат да бъдат изработени от титан или керамика, които се обработват, за да придобият микромеханични ретенции (многократно увеличаващи кореновата им повърхност).

Обикновено поставянето на надстройки и коронки, мостове или протези върху зъбни имплантати става след около шест месеца, като в този период се носят естетични временни конструкции.

Когато се прецени, че съществува достатъчно и здрава опорна кост и пациентът е без парафункции (например стискане, скърцане със зъби) и вредни навици, е възможно директното натоварване на имплантат и завършването на случая непосредствено.

Процеса при заместване на липсващ зъб може да протече по два начина: едномоментно или двуетапно:

 • В първия случай върху импланта се поставя надстройка, наричана още пънче за последващата коронка.
 • При двуетапната манипулация се поставя метална тапичка-пазител върху импланта и той се зашива, завършекът на този тип манипулация става чрез добавяне на надстройка или още наричана абатмънт.

Предимства от поставянето на зъбни импланти

Една от основните ползи при липсващ единичен зъб е че не се налага изпиляване на мост и засягането на съседните зъби, а директно се поставя импланта между тях, след което се поставя и коронката.

При извадени всички кътници може да се постави имплант в задния участък на оралната кухина. След което върху него и последните зъби се изработва мост, заместващ протезата, която би се ползвала без помощта на имплантолог.

При наличието на тотална (цяла) зъбна протеза, която не се задържа добре, се поставят няколко имплантанта и те се превръща в облекчение за пациента.

Най-драстичната промяна е преминаването от пълно обеззъбяване към два тотални моста (наричани още мостове-подкови) върху имплантати на двете челюсти.

Противопоказност - Какво трябва да знаем преди поставяне на зъбни импланти?

Този тип интервенция трябва да бъде съобразена с редица фактори свързани със здравословното състояние на пациента. За да бъдат избегнати евентуални усложнения и нежелани последствия след поставяне на зъбни импланти се изследва състоянието на пациента и неговите навици относно:

 • Ниска орална хигиена
 • Честа употреба на алкохол и цигари
 • Вредни навици, като скърцане със зъби, стискане и други
 • При наличие на захарен диабит (ендокринни заболявания)
 • Проблеми със сърдечно съдовата система
 • Остеопороза – заболяване на костната система
 • Заболявания на кръвоносната система
 • Проблеми с бъбреците и техни заболявания
 • Други заболявания – Туберкулоза, СПИН, Антиномикоза, Сифилис и др.

Запазете час за безплатен преглед!

Разберете повече за състоянието на зъбите си и вариантите за подобрение.
Очакваме Ви!