Денонощна Стоматологична
Холистична Клиника Ведра Дентал

Усмихнете се със самочувствие!

Ведра Дентал

ВЕНЦИ И ЗЪБЕН КАМЪК

Какво представлява зъбният камък?

Зъбен камък - основна причина за заболяване на венците

Възпаленията на венeца (гингивит) са началните заболявания на пародонта. Те се манифестират с натрупване на зъбна плака по шиийките на зъба, кървене на венците, оточност (подут венец локално около зъб или подути венци по-генерализирано) и промяна в цвета им (зачервяване на венец или венци). Всичко това води до натрупването на зъбен камък и влошаване състоянието на венците. Появата на зъбен камък може да се раздели на два вида:

  • надвенечен – супрагингивален
  • подвенечен – субгингивален

Лечение

Лична хигиена основен фактор за натрупване на зъбен камък

 

Лечението на заболяванията на пародонта е трудно и може да продължи доста дълго, поради което е необходимо активното съдействие от страна на пациента. Ранното диагностициране води до по-бързото и лесно справяне с болестния процес. Лечението е свързано с подобряване на личната орална хигиена (ЛОХ) – приучаване за самостоятелно почистване на невидимата зъбна плака и хранителните навици чрез мотивация на пациента, а когато заболяването е хронифицирало – в съчетание с почистване на по-сериозните натрупвания се образуват налепи и образуване на камък.

Почистване на зъбен камък

Как протича лечението?

 

Стандартното премахване на зъбен камък става с ултразвуков апарат. Манипулирането е безболезнено (възможно е леко тръпнене на зъбите и свръхчувствителност) до етапът, в който натрупваният камък е влязал подвенечно. В тези случаи се ползва контактна впръскваща анестезия (упойка), за да протече почистването комфортно. Следва финиране и полиране на зъбите със специални гуми, четки и профипасти, като така се забавя повторното натрупване на зъбен камък. На пациента се насрочва контролен преглед в съответен интервал.

Почистване на зъбен камък

Повишена венечна чувствителност и проблеми

 

Началните проблеми се характеризират с повишена чувствителност към външни стимули, които най-често се пораждат от натрупването на зъбен камък, като това влошава състоянието на венците.

Лечение на изявени венечни джобове

При изявени венечни джобове се извършва кюретаж (почистване) на вътрешните стени на джоба, а при по-задълбочени венечни джобове и възпалени венци се налага оперативното им отстраняване, за да има самопочистване на хранителните остатъци от слюнката,а също и с четка за зъби. Това е т. нар. гингивектомия, последвана от гингивопластика за оформяне на венечните папили и ръбове.
Пародонтит (честото възпалително заболяване на зъбодържащия апарат, „костта около зъба“) и Пародонтоза (рядко срещаното атрофично заболяване на пародонта).